top of page

נתן ארד 

אחד המרכיבים היותר חשובים בפעילות משרד האנרגיה והתשתית, ואולי החשוב שבהם, היה בשעתו ההסדרה והפיקוח על משק הדלק. במסגרת המשרד פעל מינהל מיוחד, מינהל הדלק, ירושה עוד מימי המנדט הבריטי ומהימים שנושא הדלק היה באחריות משרד האוצר. מינהל הדלק הועבר לאחריות משרד האנרגיה והתשתית עם הקמתו בשנת 1977. עם כניסתי למשרד נוכחתי שסביב נושא הדלק והבטחת אספקתו לישראל שררה הילה מסויימת בדומה לנושאים של ביטחון המדינה. הגרסה השלטת הייתה שהמדינה נמצאת תחת איום מתמיד של חרם כלכלי; מקורות הנפט הגולמי נמצאים בשליטה או תחת השפעה של מדינות ערב וארגון המדינות המייצאות נפט (OPEC), ארגון עוין הנשלט על ידי אויבי ישראל, ולכן עלינו לנהל את ענייני הנפט במשנה זהירות, כי אוי לנו ולכלכלתנו אם האספקה תיפגע. לגישה זו היו השלכות על מבנה משק הדלק ועל תהליכי קבלת ההחלטות בו.

 

מאז ומתמיד הממשלה היא שהסדירה ופקחה על כל הפעילויות במשק הדלק, למן הרכישה של הנפט הגולמי, דרך ההובלה הימית, הפריקה, ההולכה, האחסון, הזיקוק, הולכת מוצרי הנפט, ניפוקם במסופים, ועד לאספקתם לצרכנים הסופיים, לרבות ניהול המלאים של נפט גולמי ושל המוצרים המופקים מהנפט הגולמי. על כל אחת מהפעילויות שמניתי כאן הייתה מופקדת חברה אחת או כמה חברות, חלקן ממשלתיות וחלקן פרטיות (או ציבוריות, כלומר, שמניותיהן נסחרות בבורסה של תל-אביב). אזכיר כמה מהן: רכישת הנפט הגולמי ואספקת מוצרי הנפט המתקבלים לאחר הזיקוק (בנזין; סולר; נפט; מזוט לתחנות הכוח; ועוד) לצרכנים הסופיים היה נתון בידי חברות שיווק הדלק "פז", "דלק" ו"סונול". אספקת הגז לצרכנים הייתה נתונה בידי ארבע חברות שיווק גז: "פז-גז", "אמישראגז", "פטרולגז", "סופרגז". הזיקוק, כלומר הפיכת הנפט הגולמי למוצרים, היה בידי חברת בתי הזיקוק לנפט. מסופי הדלק ברחבי הארץ ואחזקת המלאים היה נתון בידי חברת "פי-גלילות", חברת "שירותי-נפט", וחברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א). מיתקני ניפוק הדלקים לתחנות התדלוק הציבוריות ולצרכני צובר ברחבי הארץ היו בידי חברת "פי-גלילות". ניפוק הדלק למטוסים בכל שדות התעופה בארץ היה נתון בידי חברת "שירותי-תעופה". התשלובת כולה הייתה עתירה בבעלויות משותפות וצולבות בין החברות.

 

היחסים בין הממשלה לבין כל הגופים במשק הדלק הוסדרו בהסכמים המבטיחים כיסוי של מלוא העלויות ועוד רווח, או מה שקרוי: קוסט פלוס. כולם ניזונים מידה של הממשלה, ללא סיכון עסקי לעצמם. במבנה זה, כמובן, לא התפתחה כל תחרותיות ונעדרה כל פעולה של כוחות שוק בכל אחד ממקטעי הפעילות, משלב הרכישה של הנפט הגולמי ועד אספקת מוצרי הנפט לצרכנים הסופיים. פועל יוצא ממבנה זה הייתה העובדה שבפועל את משק הדלק כולו ניהלה הממשלה ועל פיה יישק דבר. הניהול והפיקוח על משק הדלק כולו היה מופקד בידי מינהל הדלק. בראש המינהל עמד כל שנות שירותי במשרד שמעון גלבוע. בסוף שירותו הצבאי שמעון היה ראש אגף האפסנאות בצה"ל, אגף שהיה מופקד, בין היתר, על ניהול משק הדלק של הצבא, בדרגת תת-אלוף. למרות שהיו בין שמעון לביני חילוקי דעות בעניין מבנה היעד של משק הדלק, למדתי להעריכו כאדם ישר, הגון, ללא משוא פנים, עם הרבה אהבה למסורת ולמקורות היהודיים, ובעל תחושה של נאמנות בלתי מסוייגת לתפקידו, שאותו ראה באבטחת אספקת הדלק למדינה ולצרכנים בארץ. לא אחת, כאשר היינו נוסעים ביחד לסיורים ולפגישות באתרי הדלק השונים בארץ, שמעון היה פוצח בזמירות על פי מיטב המסורת היהודית ואני הייתי נסחף ומזמר יחד אתו. חרף החרם וקשיי האספקה, לא היה מעולם מחסור בדלק לכל סוגי הצריכה בארץ. זה היה נכון גם בשנת 1977, כאשר בכמה מדינות בארצות-הברית ובמדינות נוספות במערב, כתוצאה ממחסור בדלק שלימים התגלה כמדומה, השתרכו תורים ליד תחנות הדלק. עם השנים והעבודה המשותפת, שמעון גלבוע ואני הפכנו לידידים, השומרים על קשר רצוף במשך כל השנים, וזאת למרות שדרכנו נפרדו כבר בראשית שנות ה-90 (של המאה ה-20), כאשר שמעון פרש לגמלאות ממינהל הדלק.

במשרד האנרגיה והתשתית - הרפורמה במשק הדלק (הופעלה בשנת 1988)

"תשמע נתן", כך אמר לי שחל לאחר הפגישה עם דינשטיין. "אנו חייבים לעשות סדר במשק הדלק ולסלק את העיוותים, לטובת משק המדינה ולטובת הצרכנים שייהנו מהוזלת מחירים כאשר המשק יתחיל להתייעל. יש לייחס לנושא זה חשיבות וקדימה. אני מבקש לקבל ממך תוכנית פעולה בעניין זה בהקדם האפשרי." 

 

ואכן, העיסוק ברפורמה במשק הדלק הפך להיות הנושא המרכזי בו עסק המשרד בראשותי וגולת הכותרת של פועלנו בקדנציה של שחל ושלי במשרד. כל משרדי הממשלה דברו כבר אז, בשנת 1985, על שינויים מבניים במשק, שבירת מונופולים, הקטנת מעורבות הממשלה וצמצום המגזר הציבורי. אני חייב להזכיר שבראשית שנות השמונים השתוללה בארץ אינפלציה שהגיעה בשיאה לשיעור של קרוב לעשרה אחוזים מדי חודש. הייתה הרגשה של אובדן דרך. כמשרד ששלט על כחמישה אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי הייתה לי הרגשה של שליחות לנסות ולהשליט סדר והתייעלות במשק הדלק, ובכך לתרום משהו לבלימת האינפלציה. בשלב ראשון היה עלי ללמוד באורח יסודי את כל הפעילויות של משק הדלק וכן להכיר את הגופים הפועלים בו.  למרות ששמעון גלבוע חרד שכל שינוי מבני עלול לפגוע בבבת עינו, שהיא ביטחון האספקה עד לצרכן הסופי, ולכן, עד שנתקבלו ההחלטות היה גם מתנגד חריף לכל רפורמה, זכיתי ממנו לשיתוף פעולה מלא.

עם צבי דינשטיין (באמצע) ויונה אפרת, 1985

רכישות של נפט גולמי מספקים על פי חוזים ובשוק החופשי            

סך כל רכישות הנפט הגולמי הסתכמו בשעתו (שנת 1985) בכ-7 מליון טונות לשנה. כ-70 אחוזים מסך כל זה נרכשו בחוזים, לכאורה ארוכי טווח ("מקטע חוזי"), מספקים בשלוש מדינות: מקסיקו, מצרים ונורבגיה. הרכישה בוצעה על ידי שלוש חברות הדלק: "פז", "דלק" ו"סונול", באישור מינהל הדלק. יתרת 30 האחוזים נרכשה בשוק הנפט החופשי, שוק הקרוי "ספוט" (spot market). גם הרכישות בשוק החופשי בוצעו על ידי שלוש חברות הדלק. מינהל הדלק הוא שקבע היכן רוכשים, כמה רוכשים ובאילו תנאים, הן ב"מקטע החוזי" והן ב"ספוט". באמצעות ה"מקטע החוזי", לכאורה, המדינה הבטיחה לעצמה את אספקת הנפט הגולמי לאורך ימים. מהר הסתבר לי שלמעט החוזה עם מצרים, בהיקף של שני מליון טונות לשנה, שאספקתו הייתה חלק מהסכם השלום עם מדינה זו משנת 1979, החוזים עם מקסיקו ונורבגיה התחדשו מדי שנה. לא היה בחוזים אלה דבר וחצי דבר אשר חייב את רצף האספקה משנה לשנה. הייתה סברה שעם השנים יתפתחו יחסי סחר עם הספקים ואלו יימשכו גם אם, חלילה, יוטלו סנקציות ואמברגו גלובלי על אספקת נפט גולמי לישראל. ההיסטוריה של הגינויים במוסדות הבינלאומיים הרי העמידו אותנו לא אחת במצב של חשש לסנקציות. לא בדיוק ראיתי כיצד נורבגיה או מקסיקו מתעלמות מהכרזה על סנקציות מצד האו"ם על ישראל. תמוהה ביותר הייתה הרכישה ממקסיקו, ממנה נרכש נפט גולמי כבד, עתיר מרכיבי זיהום סביבתי, שעבור הובלתו שילמנו הון עתק. זאת ועוד, נראה לי תמוה כיצד חברות שאינן ממשלתיות (למעט חברת "פז" עד שהופרטה רק בשנת 1988) משמשות שלוח של הממשלה בעסקות בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה. צריך להדגיש שבפיקוח הממשלתי תמיד ישנם חורים, כי האמצעים העומדים 

לרשות הממשלה תמיד נחותים בהשוואה לאלו העומדים לרשות הגופים המפוקחים. גרסתי כבר אז וכך אני סבור היום, אם מהפעלת משאב כלשהו שהוא באופיו מונופוליסטי, כלומר לא ניתן להעמידו בתנאי שוק תחרותיים, עדיף למסור את הפעלתו לחברה ממשלתית מאשר לגוף פרטי.

 

יהיה הפיקוח הממשלתי על המונופול הדוק ככל שיהיה, בהפעלת מונופול תמיד יש רנטה, או רווח עודף. מוטב שרווח זה יוותר בידי חברה ממשלתית שהיא בבעלות הציבור ולא בידי גוף פרטי. בנושא רכישות הנפט הגולמי העיוות היה כפול: לא הייתה כל סיבה לייחס לרכישות אלה תכונות של מונופול טבעי ואפשר גם אפשר היה לפתוח את הרכישות לכל גורם שירצה להיכנס לתחום זה. ואם, מסיבות של ביטחון האספקה, הממשלה היא המסדירה את הרכישות, הן ב"מקטע החוזי" והן בשוק החופשי ("ספוט"), אין להפקיד זכות בלעדית זו בידי חברות שאינן ממשלתיות. חזקה עלינו כבר מראשית הדרך שעיוות זה עלינו לתקן. ראוי להדגיש כאן שלמרות שכל הההוצאות כוסו מהקופה הציבורית, חברות הדלק אינן כפופות לביקורת מבקר המדינה.

עם שר הנפט המצרי, עבדול-האדי-קנדיל, ושמעון גלבוע,
בביקור בבית הזיקוק בחיפה, 1985

הסכם מבנה המחיר והסכם הזיקוק

משנרכש הנפט הגולמי מהספקים בחוץ לארץ, זה עובר שרשרת פעילויות: הובלה ימית; אחסון; זיקוק – כלומר הפיכת הנפט הגולמי למוצרים שניתן לשווקם לצרכנים (גז פחמימני מעובה – גפ"מ, המוכר כגז בישול; בנזין לסוגיו; נפט או דלק סילוני; סולר; מזוט לסוגיו; ביטומן לאספלט; חומרי זינה לתעשייה הפטרוכימית); אחסון המוצרים במסופים וניפוקם לסיטונאים; הזרמה בצנרת; חלוקת מוצרים במכליות כביש; תחנות תדלוק למכוניות. הייתה גם שרשרת של פעילויות לאחסון, הובלה במכליות כביש, ואספקה קמעונאית של גפ"מ לצרכנים, בצובר או במכלים. על כל אחת מהפעילויות שפירטתי כאן, הן בתחום הדלק והן בתחום גז הבישול, הייתה מופקדת חברה כלשהי, מרביתן פרטיות. זר יתקשה לעקוב אחר התסבוכת של הבעלויות, הצלבת הבעלויות, או מי בת או נכדה של מי.

 

בהיבט הפורמאלי, משק הדלק נוהל באמצעות שני הסכמים עיקריים:

  • הסכם מבנה המחיר בין הממשלה לבין שלוש חברות הדלק וחברות הגז;

  • הסכם הזיקוק בין הממשלה לבין בתי הזיקוק.
     

הסכם מבנה המחיר הסמיך את שלוש חברות הדלק לפעול במשק הדלק, החל מרכישת הנפט הגולמי ועד לאספקה הקמעונאית לצרכנים. כל הפעילויות בין הרכישה ועד לאספקה לצרכנים היו אף הן מעוגנות בסדרת הסכמים בין חברות הדלק לבין כל גוף בתחומו. כל הסכם חייב באישור ממשלתי. וכלל ידוע הוא שמקום בו הסכם עם גוף כלשהו חייב באישור הממשלה הפועל היוצא מכך הוא שהממשלה היא המנהלת את המשא ומתן עם אותו גוף. חברות הדלק באמת אדישות לתוצאות המשא ומתן, שכן מובטח להן כיסוי מלוא העלויות ועוד רווח. בבואי למשרד הסכם מבנה המחיר היה כבר סגור וחתום לכמה שנים קדימה.

 

עם כניסתי למשרד הובהר לי שזה מכבר פג תוקפו של הסכם הזיקוק בין הממשלה לבתי הזיקוק. מאחר שחייבים היו להמשיך ולזקק נפט גולמי, המשיכו לפעול על פי ההסכם הישן. השר משה שחל בקשני להידרש לנושא הסכם הזיקוק ולהביא להארכתו בתנאים שיסוכמו עם בתי הזיקוק. העיסוק בהסכם הזיקוק, בסיועו של שמעון גלבוע ומול אנשי בתי הזיקוק, נתן לי הזדמנות ללמוד משהו על פעילויות הזיקוק וההפקים (תפוקות של מוצרים מוגמרים שניתן לקבל מכל סוג של נפט גולמי), נושא מאוד מקצועי. היה זה לא פשוט , כלל ועיקר, להתדיין עם אנשי בתי הזיקוק, שכן הם המומחים ואצלם הידע. אם הם קובעים שמחבית נפט גולמי מצרי ניתן לקבל, במתקנים הקיימים בבתי הזיקוק, הרכב מסוים של מוצרים, ולא אחר, חייבים לקבל זאת. כל שינוי בהרכב סל המוצרים פירושו שינוי משמעותי בהכנסות של החברה. במשא ומתן שניהלנו עם בתי הזיקוק לחידוש הסכם הזיקוק הובהר לי העיוות בעובדה שאת הנפט הגולמי, גם ב"מקטע החוזי" וגם בשוק ה"ספוט", רכשו חברות הדלק ולא בתי הזיקוק. הרכב סל מוצרי הנפט למשק אמור להכתיב את סל סוגי הנפט הגולמי שיש לרכוש, כך שזיקוקו באמצעות מיתקני הזיקוק יפיק אופטימלית את המוצרים הנדרשים במשק. ברגע שמאלצים נתח משמעותי מסל הנפט הגולמי לרכישה ממקורות מוכתבים, קשה עד בלתי אפשרי להגיע לאופטימום בייצור המוצרים עבור המשק. עם זאת, מאחר שנתח מסוים מהסל נרכש בשוק ה"ספוט", ניתן, במידה מסויימת, לחתור לאופטימום בייצור סל המוצרים למשק. זאת בתנאי, כמובן, שאת הרכישות בשוק ה"ספוט" מבצע בית הזיקוק. בעודף כושר הייצור שלו, בית הזיקוק היה נוהג לבצע מה שנקרא בשעתו "עסקות זיקוק". בעסקות אלה בית הזיקוק היה רוכש נפט גולמי, מזקקו, ומייצאו ללקוחות בחו"ל, או פועל כקבלן זיקוק עבור מתווכים (brokers) בשוק הנפט בים התיכון. באמצעות עסקות הזיקוק התאפשר לבתי הזיקוק להתקרב במשהו אל אופטימום הייצור שאילוצי המשק והרכישות החוזיות לא אפשרו. עם זאת, סביב עסקות הזיקוק התעוררה בעיה לא פשוטה של העמסת עלויות. מאחר והסכם הזיקוק היה מושתת על כיסוי מלוא העלויות, לא נמצאה נוסחה אובייקטיבית לפיה ניתן להעמיס במדויק נתח מהעלויות של בתי הזיקוק על עסקות הזיקוק, שכאמור אינן עבור משק הדלק הישראלי. מתמיד נטען שהמשק הישראלי תומך בעסקות הזיקוק ומביא רווח עודף לבתי הזיקוק. יש אמת בטיעון זה, אם כי ניתן לטעון לקולא, שכן הממשלה שלטה בשיעור של 74 אחוזים בבתי הזיקוק (26 האחוזים הנותרים היו בידי החברה לישראל), כך שמרבית הרווח העודף, אם היה , נשאר בידי הציבור ורק חלקו מוזרם לידים פרטיות.

 

והנה עוד כלל ידוע ומוכר: במשא ומתן בין הממשלה לבין גופים עסקיים במשק ידה של הממשלה תמיד על התחתונה. מאחר וכאן מדובר בכסף, בהרבה כסף, החברות מגבות עצמן בסוללה של כלכלנים, רואי חשבון ועורכי דין. הממשלה אינה יכולה לעשות זאת, ולכן ידה על התחתונה. מאחר ומדובר כאן בהסכמים המושתתים על כיסוי מלוא העלויות, אין זה ביכולתה של הממשלה להיכנס לכל פרטי העלויות של החברות, וחזקה על הממשלה לקבל מידי החברות נתוני עלויות ולהסתמך עליהם. במהלך עיסוקיי בנושאים אלה סברתי שאכן החברות אינן מטות נתונים, אלא פשוט לוקחות מקדמי ביטחון בכדי להגן על עצמן. כיסוי העלויות נעשה על פי המצגים של חברת "פז", שהייתה הגדולה מבין שלוש החברות, ולכן, לכאורה, היעילה שבהן. כך נקבע בהסכמים עם חברות הדלק. דרשנו מחברת "פז", שהייתה עדיין חברה ממשלתית, שתאפשר לרואי חשבון להיכנס לספרי החברה. החברה נאבקה בנו בכל דרך אפשרית. בשלב מסוים השר שחל שקל העברת חקיקה מיוחדת בכנסת לחייב את חברת "פז" לאפשר לממשלה לבדוק את ספרי חשבונותיה.

 

זאת ועוד. מאחר והממשלה, באמצעות מינהל הדלק במשרד האנרגיה, הייתה מעורבת בכל אחד מההסכמים עם הגופים השונים בשרשרת השיווק, לכל גוף היו הכלים להעמיד עצמו בעמדת סחיטה מול הממשלה. במקרה הטוב על ידי עתירה לבג"ץ, ובמקרה הגרוע על ידי שביתה. מובילי הגז, לדוגמא, יצאו מסדרת דיונים עם מינהל הדלק מבלי שמלוא תאוותם בידם, ובכינוס חירום החליטו להשבית את חלוקת הגז. וכך גם גופים אחרים. אני מדגיש נקודה זו, שכן עם התקדמותנו בהחלת הרפורמה במשק הדלק, הגופים השונים נקטו בשני האמצעים: עתירות לבג"ץ ושביתות.

 

כאמור, היו בתוקף עוד הסכמים רבים עם כל אחת מהחברות בשרשרת הפעילות של משק הדלק. כל ההסכמים הושתתו על כיסוי עלויות ועוד רווח. כל ההסכמים נכללו במסגרת הסכם מבנה המחיר, כך שמינהל הדלק יכול היה בסופו של יום לחשב את העלויות של משק הדלק, ומעלויות אלה לגזור את המחירים לצרכן של כל אחד מהמוצרים. נשמע מסובך? לא רק מסובך, אלא ממש בלתי אפשרי. מוקד הבעייתיות נבע מכך שבבתי הזיקוק מייצרים עשרות מוצרים ואין כל דרך אובייקטיבית להעמיס את עלויות הזיקוק על כל אחד מהמוצרים השונים.

 

המדיניות התקפה של הממשלה הייתה שמשק הדלק חייב לכסות את מלוא עלויותיו, כלומר, המשק אינו מסובסד. עם קביעה זו של העדר סבסוד, חשוב להעיר כאן שהעמסה של עלויות שלא בדרך אובייקטיבית עלולה להוביל לכך שמחירי המוצרים במשק הנפט לא ישקפו את עלותם האלטרנטיבית. נפגע מהעמסה לא צודקת של עלויות עלול להיות הסקטור היצרני שמוצריו אמורים להיות תחרותיים בשוק העולמי, הן בתחרות מול ייבוא, והן בתחרות בשוקי חוץ. ניקח לדוגמא את חברת אל-על, בה מרכיב הדלק בסל העלויות הוא גבוה. קביעת מחיר שרירותי לדלק סילוני (דס"ל) שהוא גבוה מזה התקף בנמלי התעופה באירופה מעמיד את אל-על במצב נחות מול מתחרותיה. קביעת מחיר נמוך מדי עלול להותיר עלויות בלתי מכוסות, אותן יהיו חייבים להטיל על מוצרי נפט אחרים. ואכן, בתקופתי במשרד האנרגיה היו לא אחת מקרים שחברות התעופה, לרבות אל-על, הודיעו לנו שבגלל המחירים הגבוהים של הדס"ל בנמל התעופה בן-גוריון, הם מפסיקים לתדלק בארץ. אי יכולת של תדלוק בנמל יעד מטיל קנס על כל חברת תעופה, אולם הקנס על אל-על הוא גבוה יותר, שכן זהו נמל הבית שלה וכל טיסותיה מסתיימות כאן.

קביעת מחירים למוצרי נפט ו'קרן ההשוואה למוצרי נפט'

הסוגיה של קביעת מחירים למוצרי הנפט הונחה לפתחי בתקופה סוערת מאוד מבחינה כלכלית. להזכיר שבמחצית שנות השמונים האינפלציה השנתית הייתה בשיעור של עשרות אחוזים ונדרשו פיחותים יומיומיים של המטבע הישראלי. מכאן מובנת הרגישות של קביעת מחירים במוצרים שיש להם השפעה על מדד המחירים. כל המשק עמד על כרעי תרנגולת, ולי הייתה הרגשה של שליחות לתרום לריפויו, אמנם בסקטור יחיד, אבל חשוב מבחינה ההשפעה על המשק. בשלב מאוחר יותר, כאשר נמצאנו במאבק חזיתי מול חברות הדלק, היה זה אברהם אגמון, מנכ"ל חברת "דלק", שהיה בשלב מסוים בקריירה שלו מנכ"ל משרד האוצר, שאמר באחת ההזדמנויות:

.

"נראה אתכם, גיבורים גדולים, קובעים נוסחאות למחירי מוצרי הדלק, ומשרד האוצר, שנלחם באינפלציה, מאפשר לכם זאת. ביום שהנוסחה תכתיב התייקרות של חמישה אחוזים במחיר הבנזין למכוניות, שר האוצר יחייב אתכם להזיל בחמישה אחוזים."

 

אגמון דיבר מניסיונו הרב במשרד האוצר, אבל, כפי שנראה להלן, הוא שגה. עד להחלת הרפורמה קביעת המחירים למוצרי הנפט השונים נעשתה על פי שיטה אותה כיניתי "שיטת הצעקות והלובי הפוליטי". סקטור שהיה צועק בקול יותר רם ושהיו לו מהלכים בכנסת זכה במחירים נמוכים יותר למוצרים ששימשו אותו במהלך פעולותיו. ראש הצעקנים, ובצדק, היה הלובי של התעשיינים, שכן עבורם הדלק, בעיקר מזוט קל וסולר, והחשמל, מהווה תשומות ייצור. כמובן שלסקטור זה נתנה עדיפות בשיקולינו בקביעת מחירים. גם בחקלאים, הצורכים סולר לחימום חורפי של החממות, היה צורך להתחשב. וכך גם בתעופה אזרחית, הצורכת דלק סילוני. הייתה גם חשיבות למתן את מחירי המזוט הכבד והסולר הנמכר לחברת החשמל. מאחר וגם חברת החשמל פעלה בשיטה של כיסוי עלויות ועוד רווח, החברה עצמה הייתה אדישה למחירי תשומות הדלקים עבורה, שכן היא מיד פנתה וקיבלה אישור לייקר את תעריפיה. ייקור תעריפי החשמל השפיע מיידית על הסקטור התעשייתי ועל הסקטור החקלאי דרך עלויות שאיבת מים. השמיכה אתה ניסינו לרצות את כולם הייתה קצרה מדי. פועל יוצא מכל זה היה ברור: מאחר שאת משק הדלק היה עלינו לאזן (סובסידיות, בצדק, לא הוענקו), את כל העלויות להן לא נמצא כיסוי היינו מטילים על צרכני הבנזין למכוניות, מה שקרוי סבסוד צולב. בעלי המכוניות סבסדו סקטורים אחרים במשק. לאלה לא היה לובי שייצג אותם, כך שכאן הרגשנו חופשיים. שיטה פתלתלה זו לקביעת מחירים למוצרי הנפט, שפעלה שנים רבות לפני ששחל ואנוכי באנו למשרד האנרגיה והתשתית, ושכמעט הפכה לבלתי נשלטת בעידן של אינפלציה גואה, אכן הגיעה לפשיטת רגל.

 

לרשות מינהל הדלק עמד כלי באמצעותו יכול היה לווסת מחירים לתקופות קצובות, ובכך לייתר את הצורך לשנות את מחירי מוצרי הנפט, בעיקר בעונה של אינפלציה גואה, מדי יום. כעין בולם זעזועים. לכלי זה קראו "קרן ההשוואה למוצרי נפט". עודף הכנסות מעל העלויות שהוכרו לחברות הדלק זרמו אל קרן ההשוואה. ולהיפך: גירעונות של חברות הדלק כוסו מקרן ההשוואה. במינהל הדלק הועסק צוות מיוחד, בראשות חשב המינהל, שכל כולו עסק רק בהתחשבנויות מול החברות דרך קרן ההשוואה. ראש הצוות היה עובד של החשב הכללי במשרד האוצר, כך שלמעשה הקרן נוהלה על ידי החשב הכללי. אני מדגיש נקודה זו, שכן בשעתו פשטו רינונים שקרן ההשוואה משמשת את משרד האנרגיה שלא תמיד למטרות להן נועדה.

לחברות הגז: "פזגז", בבעלות חברת "פז"; "אמישראגז", בבעלות חלקית של חברת "דלק"; "סופרגז", בבעלות של חברת "סונול"; ו"פטרולגז" היה מבנה מחיר מקביל לזה של חברות הדלק. גם כאן, קרן ההשוואה שירתה את מינהל הדלק בכדי למתן זעזועים במחירי הגז לצרכנים.

משק הדלק - קרטל סגור שמנוהל על-ידי הממשלה

הפועל היוצא מכל התיאורים לעיל הוא שלמעשה משק הדלק, ואתו גם משק הגז, נוהל על ידי הממשלה. על פיה יישק דבר: היא סימנה את מקורות הרכישה של הנפט הגולמי; היא הייתה צד להסכמים עם הגופים בשרשרת הייצור, ההולכה והשיווק; היא שקבעה מחירים למוצרי הנפט; היא שניהלה את קרן ההשוואה. ועם לא די בכך, הממשלה חילקה את השוק בין שלוש חברות הדלק: 45 אחוזים ל"פז"; 30 אחוזים ל"דלק"; 25 אחוזים ל"סונול". בתום כל שנה נערכו קיזוזים חשבונאיים בין החברות, כך שהחלוקה האוניברסאלית תישמר. במבנה מקורטל זה, מעבר להיותו בלתי יעיל , לא קוימה בו ולו רמה בסיסית של מתן שירות לצרכן. וכי למה יש צורך לשרת את הצרכן? הרי פועלים בשיטת כיסוי עלויות מלא וחלוקת שוק, ללא כל תמריץ להגדיל את נתח השוק שלך על ידי משיכת צרכנים ממתחריך. אחת התופעות היותר בולטות לעניין זה הייתה השירות ללקוח בתחנות התדלוק הציבוריות. המתדלקים מעולם לא הציעו ללקוח ניקוי חלונות מכוניתו; חדרי השירותים בכל תחנות הדלק היו לעולם מזוהמים עד אימה; היחס ללקוח היה תמיד מלווה בחוסר אכפתיות מופגנת; והתשלום באמצעות כרטיס אשראי לא היה קיים כלל. גם בין חברות הגז פעלה חלוקת שוק. אין אפוא להתפלא שבמצב דברים זה לא התפתחה כל תחרות בין חברות הדלק ולא בין חברות הגז, ולא התקיים חופש כניסה ועיסוק בתחום משק הדלק והגז. חברות הדלק וחברות הגז פעלו כקרטל מושלם, הכל היה סגור וחתום. אין יוצא ואין בא. החלק המדהים בכל זה הוא שהחברות פעלו בסמכות וברשות. לא הייתה כאן כל עבירה. להיפך: צווים שהוצאו בזמנו על ידי הממשלה הסמיכו את החברות לפעול בשוק הדלק כפי שפעלו.

תכנון הרפורמה, או השינויים המבניים, במשק הדלק

לפני גיבוש היעדים של הרפורמה במשק הדלק חשבתי שיהיה זה נכון אם אצא ללמוד כיצד מתנהלים משקי דלק במדגם של מדינות אחרות. בהתייעצות עם שמעון גלבוע בחרתי באוסטריה ובצרפת כמדינות בהן נבקר. היקפו של משק הדלק באוסטריה דמה לזה שלנו ופעל במדינה זו רק בית זיקוק אחד, בדומה לישראל. אעיר כאן שאמנם בארץ פועלים שני בתי זיקוק, אלה פעלו במשולב האחד עם השני. למעשה נכון לתאר את היערכות הזיקוק בארץ כבית זיקוק אחד הפועל בשני אתרים. עוד אחזור לסוגיות הקשורות לבית הזיקוק ולמגמה שהסתמנה לפצלו לשני בתי זיקוק שיתחרו זה בזה. משק הדלק הצרפתי גדול בסדר גודל משלנו, אולם דווח לנו שבצרפת נערכו שינויים מבניים שנועדו להוציא את הממשלה ממעורבות במשק זה. לביקור זה יצאתי בלווית שמעון גלבוע, מנהל מינהל הדלק. הן באוסטריה והן בצרפת נפגשנו עם הפקידות הממשלתית הבכירה במשרדי האנרגיה. בשתי המדינות התקשו להבין את המבנה של משק הדלק שלנו, את מעמד הקרטל לו זוכות חברות הדלק ואת מעורבות הממשלה בניהול השוטף. מי שהיה מנכ"ל משרד האנרגיה הצרפתי התבטא בבוטות מול הפיגור שלנו בפתיחת משק הדלק לשוק החופשי, ביטול ההסכמים עם החברות, וביטול קרן ההשוואה. כל עוד קיימת קרן השוואה, כך אמר, הממשלה נתונה לסחטנות מגורמים אינטרסנטיים. בלשונו הוא:

 

"The equalization fund is a disaster" (קרן ההשוואה היא אסון), לא פחות.

 

מהדיונים שקיימנו באוסטריה ובצרפת, לימוד חומר רב שצברנו ודיונים רבים ונוקבים עם שמעון גלבוע והצוות במינהל הדלק, ועם רבים אחרים, שוכנעתי למעלה מכל ספק:

 

  • יש לפתוח את משק הדלק לתחרות חופשית משלב הרכישה של נפט גולמי ועד לצרכני מוצרי הנפט, למעט מקטעים שהם בהגדרה מונופול טבעי, כגון תשתית הצנרת להולכת הנפט הגולמי מנמל חיפה לבית הזיקוק בחיפה, וכן הצנרת להולכת הנפט הגולמי מאילת לאשקלון ולאשדוד. מקטעים שהם בהגדרה מונופול טבעי יש להותיר בידי חברה ממשלתית, תוך פיקוח קפדני על תעריפיהם;

  • יש לבטל את "המקטע החוזי", כלומר את חוזי הרכישה של נפט גולמי, למעט החוזה עם מצרים (חוזה המושתת מההסכם בין המדינות);

  • יש לבטל את הסכם מבנה המחיר, המבטיח כיסוי מלוא העלויות ורווח לכל החברות העוסקות בתחום;

  • יש לבטל את הסכם הזיקוק, המבטיח כיסוי עלויות ורווח לבתי הזיקוק;

  • עד שיתפתחו תנאי שוק ותחרות בין העוסקים, יש להשתית את מחירי הגג לצרכן של כל המוצרים על מדדים אובייקטיביים;

  • "קרן ההשוואה למוצרי נפט" מאליה תיהפך למיותרת;
     

מראש ידענו שלא יהיה זה אפשרי להפעיל את הרפורמה במהלך אחד, מהלך שגם לי נראה כמהפכני. הובא גם לידיעתנו שחברות הדלק יצאו למאבק נגד המשרד, גם אם נפעיל חלקים מהרפורמה, קל וחומר אם נפעיל את כל הרפורמה במקשה אחת. בדיעבד הצטערתי על כך שלא הפעלנו את הרפורמה כולה במהלך אחד, גם אם המאבקים נגד חברות הדלק היו בעוצמה רבה יותר. 

 

בשלב ראשון החלטנו להשאיר על כנו את ה"מקטע החוזי", כלומר רכישות הנפט הגולמי בחוזים ממקסיקו, נורבגיה ומצרים, ולפתוח לתחרות את הרכישות בשוק החופשי ("ספוט"); בתי הזיקוק יורשו לייבא נפט גולמי מהשוק החופשי וכן מוצרי נפט שונים לצריכתם העצמית; צרכנים תעשייתיים גדולים, כגון חברת החשמל, כימיקלים לישראל, מערכת הביטחון ואחרים, יורשו לייבא מוצרים לצריכתם העצמית לפי שיקוליהם, ללא מגבלה.

 

מחיר הגג לצרכן לכל מוצר ומוצר יתבסס על פי מדד אובייקטיבי שיילקח משוק הנפט באגן הים התיכון. חלק משמעותי מייבוא מוצרי הנפט לאירופה משונע דרך הים התיכון, בעיקר לאיטליה ולדרום צרפת. המחירים של כל מוצר ומוצר מתפרסמים מדי יום בידיעונים של חברת Platt’s, רויטרס, וחברות אחרות. מחירים אלה מוכרים בשוק מוצרי הנפט כבסיס לעסקאות עכשוויות ועסקאות עתידיות. השוק בים התיכון גדול בסדרי גודל מהשוק שלנו. אם מחיר של מוצר נפט כלשהו המיובא לאיטליה או לצרפת נקבע בשוק לרמה מסוימת, אין כל סיבה שמחירו של אותו מוצר בארץ, בשער היציאה מבתי הזיקוק (המונח שהוטבע היה "שער בז"ן") יהיה שונה. כך לפחות לגבי המוצרים המופקים מנפט גולמי הנרכש בשוק החופשי. מאחר וחלק משמעותי של הנפט הגולמי ימשיך, לפי שעה, להירכש ב"מקטע החוזי" (רכישות במצריים, מקסיקו ונורבגיה), היה ברור שאנו חייבים לייקר במשהו את מחירי המוצרים, כקנס שהמשק משלם עבור מה שנתפש כביטחון האספקה. כלומר, הנפט הגולמי המיובא בחוזים וזה המובא בתנאים תחרותיים מהשוק החופשי, יזוקק בבתי הזיקוק, כאשר מחיר המוצרים המופקים מסל הנפט הגולמי בשער בז"ן יהיה זהה למתפרסם מדי יום באירופה, ועוד היטל המשקף את הקנס שהמשק משלם עבור האילוץ של רכישות ב"מקטע החוזי", שהוא, לכאורה, בא להבטיח אספקה בעיתות חירום. צרכנים גדולים יוכלו לעקוף את בתי הזיקוק ולייבא בכוחות עצמם מוצרי נפט לצריכתם העצמית, מבלי לסחור בהם. מאחר ומחירי המוצרים בשער בז"ן ייקבעו על בסיס אובייקטיבי, כל אשר נותר הוא, כל עוד מחירי המוצרים מצויים בפיקוח של הממשלה, לחשב את עלויות השיווק עבור כל מוצר ומוצר משער בז"ן ועד לצרכן הסופי, וכך לקבוע את המחיר לצרכן.

 

התלבטנו לא מעט אם במסגרת השלב הראשון של הרפורמה יש לאפשר לבתי הזיקוק למכור מוצרי נפט לצרכנים סופיים, כמקובל במשקי נפט במערב. חבריי במשרד גרסו שתתפתח כאן תחרות בלתי הוגנת שבסופה תביא להשתלטות של בתי הזיקוק על כל משק הדלק, מהרכישות של הנפט הגולמי ועד לצרכן, והקרטל של חברות הדלק יומר במונופול. בסיכום הוחלט שנאפשר לבתי הזיקוק למכור מוצרים ישירות רק לאותם צרכנים גדולים, אשר בלאו הכי יורשו ביבוא של מוצרים, ואם אלה מורשים ביבוא מדוע למנוע מצרכנים גדולים אלה, במקום לייבא, לרכוש המוצרים בבית הזיקוק.

 

אין כמובן כל מניעה לכניסתם של גופים נוספים לפעילות במשק הדלק, הן חברות לשיווק דלק והן חברות לשיווק גז.

 

השלב הראשון של הרפורמה, גם אם חלקי ביותר, אמור היה להכניס תחרות חופשית ברכישות נפט גולמי בשוק החופשי; לאפשר לצרכנים גדולים לייבא, או לרכוש בבתי הזיקוק, מוצרי נפט לצריכתם העצמית וכך להעמיד את המשק בתנאי תחרות; ולראשונה מאז ומעולם להכניס לזירה שחקנים חדשים שיתחרו בקיימים, כלומר, לשבור את הקרטל של חברות הדלק וחברות הגז. אם נצליח ליישם שלב זה, כך סברנו, ואם אכן ייכנסו גורמים נוספים לפעולה במשק הדלק והגז, נוכל בהדרגה להסיר את הפיקוח על מחירי מוצרי הנפט, לרבות מחירי הבנזין והסולר בתחנות התדלוק הציבוריות.

 

שתי מגרעות חשובות אפיינו את השלב הראשון בהפעלת הרפורמה. המגרעת הראשונה אופיינה בעובדה שהצרכן הקטן, וכוונתי למרבית הציבור שאינו מבין לא בבתי זיקוק ולא בצרכנים גדולים, לא ירגיש מיידית את תוצאות הרפורמה. נקודת ההשקה שלו עם משק הדלק היא בתחנות התדלוק הציבוריות, והרפורמה בשלבה הראשון, כאמור, לא באה לידי ביטוי ברמה של תחנות התדלוק. סך כל הסל אמנם יוזל, אבל תחרות בין תחנות הדלק, שתמיד נדבקו למחיר הגג שקבע המשרד, לא תתפתח. לעובדה זאת היו השלכות פוליטיות, שכן רבים הטיחו בפנינו, לרבות חברי כנסת וכל מיני מבינים אחרים, שרבות דיברנו ומעט עשינו. לשר שחל, כפוליטיקאי בעל חושים חדים, הייתה רגישות מיוחדת לכך שהרפורמה בשלבה הראשון לא ירדה לרמה של תחנות התדלוק. המגרעת השנייה אופיינה בעובדה שבהפעלת השלב הראשון של הרפורמה לא הקטנו במידה מספקת את מעורבות הממשלה בהסדרת משק הדלק, שכזכור זו הייתה אחד מיעדיה העיקריים.

 

החודשים האחרונים של שנת 1986 הוקדשו לדיונים פנים-משרדיים בנושא הרפורמה במשק הדלק, חלקם בהשתתפות השר שחל. בראשית שנת 1987 השלמתי את גיבוש הפרטים וקיבלתי את אישורו של השר למסמך שניסחתי, ובו החלטות המשרד להפעלת הרפורמה. המסמך הופץ לכל הגורמים במשק הדלק. מנהלי חברות הדלק ובתי הזיקוק הוזמנו לדיון במשרד, בהשתתפות השר. כבר מראשית הדרך הוזהרתי על ידי השר ואחרים שאנו יוצאים לדרך ללא גיבוי משפטי מספיק.

 

"תראה נתן", כך אמר לי שחל, "חברות הדלק יגייסו את מיטב הכוחות המשפטיים במדינה להיאבק בנו. אני חושש שאין בידינו הכלים המשפטיים להתמודד אתם. הם יתקפו אותנו בנושאים פרוצדוראליים. הייעוץ המשפטי במשרד הוא חלש ועלינו לתגבר אותו מבחוץ. צריך להתכונן למאבק משפטי מתמשך."

 

לא שיערתי בשעתו עד כמה שחל צדק. כמו כן, לא שיערתי לעצמי את עוצמת ההתנגדות של חברות הדלק, חברות הגז וגורמים אחרים לשינויים המבניים עליהם הכרזנו. אני חייב לציין כאן שהעיסוק בלימוד, תכנון וגיבוש מהלכי הרפורמה במשק הדלק, והפעלתה הלכה למעשה, הפך להיות נושא מרכזי בפעילות המשרד, וכמובן בפעילות שלי וזו של השר שחל.

Anchor 1

הפעלת הרשות הלאומית לאנרגיה והמאבקים שהתלוו להפעלת הרפורמה

חברות הדלק שכרו במשותף את שירותו של עורך דין מישאל חשין, לימים שופט בבית המשפט העליון. קודם להיותו שותף בכיר במשרד עורכי דין בירושלים, חשין היה משנה ליועץ המשפטי לממשלה והכיר היטב את המערכות הממשלתיות. שותף במשרדו של חשין היה עו"ד צבי אגמון, בנו של אברהם אגמון, מנכ"ל חברת "דלק". בתגובה למסמך שהפצנו בין חברות הדלק הגיע למשרד מכתב מעו"ד חשין, בשם שלוש חברת הדלק, בו הוא מנסה לקעקע את אושיות הרפורמה מכל וכל. ראשית לכל, כך עו"ד חשין, נושא כה כבד חייב לעבור את אישור מליאת הרשות הלאומית לאנרגיה, אחרת אין להחלטות משרד האנרגיה והתשתית כל תוקף. ואכן, בשנת 1977 הכנסת חקקה את חוק "רשות לאומית לאנרגיה" והסמיכה את הרשות לקבל החלטות בנושאי מדיניות אנרגיה. אני גם הייתי המנכ"ל הראשון של הרשות בשנים 1977 עד 1979, שכבר בראשית דרכה נטמעה כולה במשרד האנרגיה והתשתית שהוקם חודשים אחדים אחרי הקמתה. למעט מינוי יו"ר ומנכ"ל לרשות, מינויי פרופורמה מובהקים, כמתחייב על פי החוק, משרד האנרגיה והתשתית, שהוקם חודשים אחדים לאחר הקמת הרשות, מעולם לא הפעיל את הרשות, למרות שאת סמכותו החוקית בכמה תחומים הוא שאב מחוק זה. ניסיתי לחפש דרכים להתמודד עם קביעתו זו של חשין, אבל השר שחל היה נחרץ בדעתו שאין מנוס ממינוי מזורז של מליאת הרשות הלאומית לאנרגיה, להעלות את נושא הרפורמה בפניה, ולנסות לנתב אותה כך שגוף זה יאשר את מהלכי הרפורמה במשק הדלק. חוק הוא חוק ואי אפשר לעקוף אותו.

 

"אבל משה", כך טענתי בפני שחל, "זה יתקע אותנו לחודשים רבים. עד שנמנה את החברים במליאת הרשות, שמונה עשר במספר מלבד היו"ר והמנכ"ל, עד שהם יילמדו את הנושא ויהיו מוכנים להחליט לגביו, תחלוף לפחות שנה. חוששני שכל העניין ימות לפני שנוציא אותו לאוויר העולם." 


"בלי הרשות לאנרגיה זה לא ילך", כך אמר לי שחל, "בלי החלטה של מליאת הרשות חברות הדלק מהר מאוד יתקעו אותנו בבג"צ."

 

למזלנו הרב דאגנו בראשית הקדנציה למנות אותי, בנוסף לתפקידי כמנכ"ל המשרד, גם למשרת יו"ר הרשות הלאומית לאנרגיה, ואת אחד מהעובדים הבכירים במשרד למשרת המנכ"ל. שאם לא כך, היה עלינו לפעול לשני מינויים אלה המחייבים אישור מליאת הממשלה. מינויים אלה מחייבים אישור של שני שרים, שר האנרגיה והתשתית ושר האוצר, לפני הצגתם במליאת הממשלה. שר האוצר היה משה ניסים, והוא יכול היה שלא להסכים למינוי זה או אחר, וכך לתקוע את כל הנושא לימים רבים. חוק הרשות הלאומית לאנרגיה קבע גם מי יהיו חברי הרשות: נציגים ממשרדי הממשלה; נציגי מוסדות להשכלה גבוהה; נציגי ציבור – בסך הכל שמונה עשר חברים מלבד היו"ר והמנכ"ל. לאחר כשמונה שנים של היעדר כל פעילות, לרשות הלאומית לאנרגיה הייתה עדנה. בכדי לתגבר את הגיבוי המשפטי בחלק ממהלכי הרפורמה שכרנו את שירותיו של עו"ד יורם בר-סלע, שזה מקרוב פרש מתפקידו כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה והחל לפעול כשותף במשרד עורכי דין ירושלמי.

 

בהליך מזורז מינה השר שחל את חברי מליאת הרשות ובחודש יוני 1987 כינסנו את הישיבה הראשונה. אזכיר כמה שמות של חברי רשות, אנשי ציבור ומדענים בעלי שם: עמוס חורב; פרופסור ישראל דוסטרובסקי; אורי וירצבורגר; ד"ר אלון ליאל; ד"ר שלמה ברובנדר; דויד פלג; רן קרול ואריה איתן מאגף התקציבים; ואחרים. כל חבר רשות קיבל תיק מסודר עם חומר רב על משק הדלק, השוואות בינלאומיות, המלצות המשרד לגבי מבנה היעד של משק הדלק והמוצע על ידינו לגבי השלב הראשון של הרפורמה. הכרזנו על הדיונים כפתוחים, מהלך שאיפשר למנהלי חברות הדלק ולבתי הזיקוק וליועציהם המשפטיים (מישאל חשין של חברות הדלק; יצחק זמיר, בעבר יועץ משפטי לממשלה ולימים שופט עליון, יעץ לבתי הזיקוק) וכן לצוות הבכיר של המשרד, להיות נוכחים בדיונים. וכמובן, שמעון גלבוע והצוות הבכיר של מנהל הדלק נוכחו בכל הדיונים. נוכחו גם נציגים של משרד האוצר ומשרד מבקר המדינה. את המושב הראשון פתח השר שחל, ואני, כיושב ראש הרשות, ניהלתי את כל הדיונים. בתום הישיבה הראשונה שאל אותי שחל כמה ישיבות לדעתי יידרשו לרשות עד לגיבוש החלטתה. הוא נשמע די מאוכזב כאשר אמרתי לו שיידרשו שלושה ארבעה דיונים. בפועל טעיתי בגדול: נדרשו שלושה עשר דיונים של מליאת הרשות, לא פחות, עד שהגענו לשלב בו ניתן היה לדון ואחר כך לאשר את נוסח ההחלטות ביחס למהלכי הרפורמה. אני עמדתי על כך שנתכנס אחת לשבוע, לפחות. כל דיון התמשך על פני מחצית יום עבודה, והיו חברים במליאת הרשות שהיו חייבים לנייד עצמם מהשפלה לירושלים. הדיונים היו ענייניים וכיסו את כל הפעילויות של משק הדלק, מבלי להשאיר ולו סדק דק בלתי מכוסה. מנהלי החברות ויועציהם המשפטיים נוכחו, כמשקיפים בלבד, בכל הישיבות. מקרב חברי מליאת הרשות היו בודדים שגרסו שהרפורמה תוליך להשתלטות מונופוליסטית של בתי הזיקוק על משק הדלק. עם זאת, לא התעורר בי חשד כלפי מי מהחברים במליאת הרשות המונע על ידי שיקולים שאינם ענייניים.

 

שחל חזר ואמר לי שאני הייתי ואשאר תמים, שכן הוא היה משוכנע שחברות הדלק פועלות ללא הרף מאחורי הקלעים להשפיע על חברי הרשות שהרפורמה היא אסון למשק הדלק ולמדינה. מנהלי החברות טענו כל העת שאנו לוקחים מפעל מפואר שנבנה במשך שנים על ידי מנהלים מוכשרים שטובת המדינה והמשק לנגד עיניהם ומביאים אותו לתוהו ובוהו, נפגע בביטחון האספקה של נפט גולמי למשק ונאפשר לענק הקרוי בתי-הזיקוק להשתלט על כל המשק. מנהלי החברות לא חסכו במאמציהם להפעיל לובי על חברי הכנסת. שחל יכול היה להצביע על חברי כנסת מסוימים ששוכנעו, בדרך זו או אחרת, על ידי מנהלי חברות הדלק. וועדת הכלכלה של הכנסת קיימה דיונים על הרפורמה בהם יכולתי גם אני להבחין מי לנו ומי לצרינו. שחל ייחס חשיבות רבה לעמדת חברי הכנסת, ועמד על כך שאני אפגש עם כל אחד מחברי וועדת הכלכלה ולהסביר לו או לה אישית לאן אנו חותרים.

 

באחד מימי הקיץ של שנת 1987, בעוד הדיונים על הרפורמה ברשות הלאומית לאנרגיה נמצאו בעיצומם, ביקש יעקב חפץ, סמנכ"ל בחברת "דלק", לבוא לפגישה אתי. חפץ היה תת-אלוף בצבא ובתפקידו האחרון היה יועץ כספי לרמטכ"ל, כאשר יצחק רבין היה הרמטכ"ל. חפץ היה ידוע בקשריו האישיים עם רבין. בפגישה בינינו, לאחר שהוא ניסה להסביר לי את עוולות הרפורמה, ואני ניסיתי להסביר לו את ההיפך, יצא המרצע מן השק וחפץ עבר למישור האישי:

 

"כאשר עמד על הפרק מינויך למשרת מנכ"ל המשרד", כך אמר, "אנו בחברות הדלק תמכנו בך ואף פעלנו לטובתך אצל השר שחל. אתה הרי יודע שהיו מועמדים נוספים, אבל אנו תמכנו בך. הפעולות שאתה מוביל בחודשים האחרונים מורים לנו עד כמה טעינו. אתה מוביל אחריך ומטעה גם את שחל. רציתי רק להזכיר לך, שמא אינך יודע, שיש חיים ותפקידים גם אחרי שתפרוש מהמשרד. כדאי שתזכור זאת." אמר ולא יסף.

 

לא חסרו גם השמצות אישיות בתקשורת. עיתונאים סיפרו לי שמדברים ומשמיצים אותי בחוגי חברות הדלק, וכן כיצד אני מוביל באף את השר שחל. ממש אויב העם. צותתו או לא, לי זה לא כל כך הפריע, שכן כל אשר עשיתי וכל הדיונים שקיימתי היו לאור היום ולא היה לי מה להסתיר. כאשר דבר הרפורמה במשק הדלק החל לתפוס כותרות בעיתונים, החלו כמה גורמים להתעניין באפשרות שהרפורמה תוביל להקמת חברות דלק וחברות גז נוספות. הבולט בין המתעניינים היה שמואל דנקנר, שהיה באותה עת בעל שליטה בחברה פטרוכימית "דור כימיקלים". דנקנר לא הסתיר את כוונותיו להקים חברת דלק חדשה לכשיוכשרו התנאים לכך. חברות הדלק והגז ניסו גם לא אחת לטפול עלי שאני פועל לקידום עסקיו של דנקנר. הדיונים ברשות לאנרגיה היו לעיתים לא קלים, אבל לכל אורך הדרך הייתי בטוח בצדקת דרכנו. הזמנו מומחים שיופיעו בפני הרשות, וגם אפשרנו למנהלי החברות להביע את עמדתם. לכל אורך הדרך זכיתי לתמיכה בלתי מסוייגת מהנציגים ברשות הלאומית לאנרגיה מטעם אגף התקציבים במשרד האוצר: רן קרול ואריה איתן. פחות בטוח היה השר שחל. באחת ההזדמנויות, כאשר חזרנו ביחד מישיבה של אחת מוועדות הכנסת, אמר לי השר:

 

"הדיונים ברשות מתמשכים יותר מדי ויש לי הרגשה שאנו עומדים להפסיד את הקרב." מכיוון שהיינו בעצומם של הדיונים, שהיו לעיתים מתישים ומתסכלים, סברתי שהערה זו של שחל לא הייתה במקומה.

 

לקראת סוף סדרת הדיונים, כאשר היינו כבר בשלב ניסוח ההחלטות, ביקש אברהם אגמון, מנכ"ל חברת "דלק", להופיע פעם נוספת בפני הרשות. איפשרנו לו להופיע, למרות שכל החברים היו כבר מאוד כמהים להגיע לסיכומים. אגמון הציג את טיעוניו בהתרגשות רבה:

 

"אני פונה אליכם בדקה התשעים לפני שאתם חותמים על ההחלטות שלכם, הרפו! חברות הנפט ייאבקו ולא יתנו לכם להרוס את המבנה הקיים שנבנה בעמל רב במשך שנים, מבנה שהביא לביטחון באספקת הדלק למדינה גם בתקופות הקשות ביותר. לא ניתן לכם להרוס את חברות הנפט. לא נסכים לוותר על רכישות הנפט הגולמי ולהיהפך למחלקי נפט המוכרים את הנפט ממכל על גלגלים רתום לפרדה." כוונתו כאן הייתה למחלקי הנפט שבימים עברו היו מסתובבים ברחובות הערים ומצלצלים בפעמון בכדי להכריז על מרכולתם. אגמון, הידוע בנועם הליכותיו וחוש ההומור שלו, הרים את קולו עד צעקות של ממש. לכל הנוחכים היה ברור שמי שכיהן במשך עשר שנים בתפקיד מנכ"ל משרד האוצר והיה יד ימינו של פינחס ספיר, שהיה ידוע בתור אישיות מרכזית במשק הדלק, אדם זה אינו מסוגל להפנים שינויים מבניים הכרחיים שמוכתבים לו. הקמפיין שלו לא נעצר ברשות לאנרגיה. הוא המשיך בפעולות הלובי שלו גם בקרב חברי הכנסת, שרבים מהם הכיר. הוא גם לא הרפה מלתקוף אישית את שחל ואותי בהזדמנויות ובפורומים שונים. באחד הדיונים בוועדת הכלכלה של הכנסת, בה נוכחתי גם אני, הוא כינה את כל המהלך של הרפורמה: "שחליזם בהתגלמותו".

החלטות הרשות הלאומית לאנרגיה

עד לסיום הדיונים ברשות לאנרגיה וכך גם בערב קבלת ההחלטות נמשכו הלחצים על חבריה מכל כיוון אפשרי, לרבות מחברי כנסת ומעוזריהם הפרלמנטריים. מנהלי חברות הדלק פעלו בכל אפיק אפשרי על מנת לסכל קבלת החלטות ברשות. זה כמובן לא עלה בידם. ביום 13 בחודש נובמבר 1987 קיבלה הרשות הלאומית לאנרגיה החלטה המחייבת ביצוע רפורמה במשק הדלק, רפורמה האמורה להעביר משק זה ממבנה קרטליסטי מיושן המנוהל על ידי הממשלה למשק מודרני ותחרותי, אשר פניו למתן שירות לאזרח ולהוזלת עלויותיו. ההחלטה אושרה פה אחד. בעזרת היועצים המשפטיים חיברנו את נוסח ההחלטה, כדלקמן:

 

החלטה

 1. הרשות הלאומית לאנרגיה (להלן – הרשות) קיימה דיונים רבים, ארוכים ויסודיים, בנושא של הרפורמה במשק הדלק בישראל.

 2. הרשות מצאה שלמבנה הנוכחי של משק הדלק, שהתפתח על פי צרכי הזמנים והנתונים שהיו קיימים לאורך שנים, כמה מאפיינים עיקריים, כמפורט להלן:

א. מעורבות הממשלה

הממשלה היא המסדירה והמפקחת על כל הפעילויות במשק הדלק, למן הרכישה של הנפט הגולמי, דרך ההובלה הימית, הפריקה, ההולכה, האחסון, הזיקוק, הולכת מוצרי הנפט, ניפוקם במסופים, עד לאספקתם לצרכנים הסופיים, לרבות ניהול המלאים.

ב. כיסוי מלוא העלויות והבטחת רווחים (קוסט פלוס)

היחסים בין הממשלה וחברות הנפט, בית הזיקוק (להלן – בז"ן) וגופים אחרים במשק הדלק מוסדרים בהסכמים המבטיחים כיסוי עלויות ועוד רווח.

ג. העדר תחרותיות
משק הדלק נעדר תחרותיות של ממש ונעדר פעולה של כוחות שוק, הן במקטע הרכישה והזיקוק והן במקטע בשיווק, כמניעים עיקריים להתייעלותו.

 3. הרשות בדעה כי בהתחשב במאפיינים שהוזכרו לעיל ועקב השינויים שחלו בשוקי הדלק בעולם והשינוי שחל במצבה הגיאופוליטי של המדינה, יש מקום, על מנת לייעל את משק הדלק,        לבצע רפורמה במשק הדלק.

 4. הרשות בדעה שרפורמה במשק הדלק בישראל הינה תהליך מתמשך, ולכן יש לבצעה בשלבים. עם זאת, החליטה הרשות כי יש לדון בשלבי הרפורמה באספקלריה של היעד של רפורמה      כוללת במשק הדלק ועקרונות מנחים להשגתה.

 5. הרשות מחייבת ביצוע רפורמה כוללת במשק הדלק, על פי היעד והעקרונות המנחים להשגתה, כמפורט להלן:

 

יעד הרפורמה במשק הדלק

הקטנת עלויות האספקה של מוצרי נפט למשק ולצרכן (למעט נושא המיסוי), תוך הבטחת אספקתם הסדירה והאמינה.

 

עקרונות מנחים להשגת היעד:

א. הבטחת חופש הכניסה והעיסוק לגורמים נוספים בכל מקטעי האספקה והשיווק, על פי כללים שייקבעו;

ב. נקיטת אמצעים למניעת הגבלים עסקיים בשוק המקומי;

ג. צמצום מרבי של התערבות הממשלה בשיקולים העסקיים של הגורמים הפועלים במשק הדלק;

ד. הענקת רישיונות ייבוא של נפט גולמי ומוצרי נפט לכל גורם על פי קריטריונים שייקבעו;

ה. מניעת אפליה באספקת מוצרי נפט למשק;

ו. העמדת שירותי התשתית הממלכתיים הכוללים: פריקה, הזרמה, אחסון וניפוק של מוצרי נפט, בתנאים שוויוניים לגורמים שיכנסו ויפעלו במשק הדלק.

   

תפקידי הממשלה 

א. פיקוח על איכות הנפט הגולמי והמוצרים המיובאים והמשווקים, תוך שיפור באיכות הדלק והשלכות על הסביבה;

ב. מניעת התארגנות מונופוליסטית או קרטליסטית במקטעי שוק שלא מתחייבים מהמאפיינים הבסיסיים של השוק;

ג. אבטחת שירותי התשתית הממלכתיים והעמדתם בתנאים שוויוניים תוך כיסוי עלויות ותשואה הולמת;

ד. הבטחת אמינות אספקה של מוצרי נפט;

ה. קביעת מחירי מקסימום למוצרי נפט במקטעים בהם לא מתקיימים תנאים תחרותיים;

ו. קביעת נהלים וקריטריונים למתן רישיונות ייבוא, ומתן רישיונות על פיהם.

 

מכאן ההחלטה מפרטת את הצעדים להסרת הפיקוח וההתחשבנויות הנגזרות מפיקוח זה משער בתי הזיקוק ועד לרמת הצרכן; שיטת קביעת מחיר הגג לכל מוצר ומוצר, שמשמעותו ביטול "הסכם מבנה המחיר" וביטול "קרן ההשוואה למוצרי נפט"; שיטת קביעת מחירי המוצרים בשער בז"ן, תואם מחירי יבוא מוצרים בנמלים בים התיכון על-פי פרסומי platt's, שמשמעותו ביטול "הסכם הזיקוק"; פתיחת הייבוא של נפט גולמי, מעבר לרכישות החוזיות, לגופים מסחריים שונים, כלומר ביטול הבלעדיות לייבוא זה לחברות הדלק; מתן אפשרות לכל צרכן גדול של מוצרי נפט (דוגמת חברת החשמל, כימיקלים לישראל, מפעלי "נשר", ואחרים), לפי רשימה עליה הוחלט, לייבא מוצרי נפט לצריכתם העצמית; ומתן אפשרות לבז"ן לשווק ישירות לצרכנים הגדולים שיעור מסוים מצריכתם.

 

בסעיף אחר של ההחלטה הרשות קובעת שיש להפעיל לאלתר את שלב א' של הרפורמה במשק הדלק, והפעלת רפורמה כוללת, על פי היעד והעקרונות המנחים להשגתה, בחתירה למבנה היעד של משק הדלק, לא יאוחר משנה וחצי מתחילת ביצוע שלב א' של הרפורמה, והכל בהתאם לניסיון שיירכש וללקחים שיופקו תוך ביצוע שלב א'. בהמשך נקבע כי הרשות מטילה על משרד האנרגיה והתשתית לפעול ליישום וביצוע החלטות הרשות.

 

להחלטת הרשות צורפו שני נספחים: מבנה היעד של משק הדלק; והוראות להפעלת הרפורמה במשק הדלק – שלב א'.

 

בהחלטה זו של הרשות ראינו סיום מוצלח של מאמץ שנמשך למעלה משנתיים ימים. אמנם צעד חלקי, אבל בכיוון הנכון. יתירה מזאת, ראינו כאן התחלה של תהליך בלתי הפיך, שבסופו משק הדלק ישתחרר לגמרי מכבלי המבנה האנכרוניסטי שלו, ייפתח לכל דורש, והממשלה תצא בהדרגה מכל מעורבות. היה די ברור שגופים שונים במשק הדלק לא יהיו מוכנים לקבל את ההחלטה ואף החליטו להיאבק בה בכל דרך אפשרית: פנייה לערכאות; שביתות והשבתות. ידענו שמלאכתנו עדיין לא תמה.

 

ביום 17 בחודש נובמבר 1987 קיבלתי מהשר משה שחל את המכתב להלן:

יחלפו עוד חודשים רבים עד שהרפורמה במשק הדלק תצא מן הכוח אל הפועל. הכוח ניתן לנו על ידי החלטת הרשות הלאומית לאנרגיה. בפועל היינו צריכים להתמודד עם שני בג"צים ושביתות. מלכתחילה, בעקבות החלטת הרשות, היה לי ברור שהפעלת הרפורמה לא תחלוף ללא מאבק עיקש, לרבות שביתות. כך גם אמרתי לשר שחל. חברות הדלק תקפו את המשרד והרשות לאנרגיה בבג"ץ על הדרך בה היה בכוונתנו להרשות הפעלתן של חברות דלק חדשות. בבג"צ זה את המשרד והרשות ייצג עו"ד יורם בר-סלע. עתירה נוספת לבג"צ בתנאים המועדפים להם לכאורה יזכו בתי הזיקוק על חשבון החברות כתוצאה מהפעלת הרפורמה. בבג"צ זה ייצג אותנו עו"ד מני מזוז מפרקליטות המדינה, לימים היועץ המשפטי לממשלה. בכל עתירה ביקשו העותרים מתן צו על תנאי, וזה לא ניתן להם, כך שנתאפשר לנו להמשיך בהכנות להפעלת הרפורמה.

 

ארגון הסוכנים ובעלי תחנות הדלק טענו נגדנו שביטול ההסכם עם הארגון כחלק מביטול הסכם מבנה המחיר בין הממשלה וחברות הדלק יביא לשחיקה בעמלותיהם. עצם קיומם של סוכנים שלמרביתם בעלות על תחנות דלק, בנוסף לחברות הדלק עצמן, עורר תמיהה באשר לצורך באחד מהם. אזכיר כאן שחלק מהסוכנים המשיך עד לרפורמה ליהנות ממה שהיה קרוי "עמלה רכה", עמלה בגין התחייבויות עבר, חלקן עוד מתקופת המנדט הבריטי שקדם להקמת המדינה, ללא כל פעילות שהצדיקה עמלה זו. ניסינו לבוא אתם בדברים, אולם הם העדיפו את דרך השביתה. השביתה למעשה כוונה נגד חברות הדלק, שכן החברות הן הקשורות בהסכמים עם הסוכנים ובעלי תחנות הדלק. החברות מצידן הפנו אצבע מאשימה אל הממשלה. השביתה הקיפה כמעט את כל תחנות הדלק בארץ ואיימה לשתק את התחבורה המוטורית. באמצעות חברת "שירותי נפט", שמנהלה באותה עת היה אלוף (מיל.) יונה אפרת, התארגנו בפארק הירקון (גני יהושע) לחלוקת דלק במכלים של חמישה ליטר, וכך גם בחיפה, בירושלים ובבאר-שבע. ביום השלישי לשביתה, עוד בטרם הפעלנו את מערך החלוקה בערים הגדולות, באו מנהלי חברות הדלק להידבר אתנו על הרגעת הרוחות וסיום השביתה. אני התנגדתי להידברות שכן צפיתי שהדבר יוביל לוויתורים מצד הממשלה.

 

"כניעה היום", כך אמרתי לשר שחל, "תוביל לכניעה נוספת בעתיד." הידברות זו הוליכה לוויתור מסוים מצידנו בקטע של הרפורמה שעסק בשיווק ישיר של מוצרי נפט מבתי הזיקוק לצרכנים גדולים. בכך באה השביתה אל סיומה.

 

היו לנו גם שתי פגישות עם נציגות עובדי חברות הדלק, שנתמכו על ידי האיגוד המקצועי בהסתדרות. הם טענו נגדי שאין גופים יעילים מהם ולמה לפגוע בגוף יעיל; הרפורמה תשחק אותם עד עפר; אין מקום וצורך שנתיר כניסה לחברות דלק חדשות; אנו הורסים מבנה ארגוני שבאמצעותו המדינה מעולם לא ידעה מחסור במוצרי נפט; ועוד כהנה וכהנה טענות נגדנו. אני טענתי שמבחן היעילות הוא הישרדות בתנאי תחרות ובמבנה הנוכחי של משק הדלק תחרות זו כלל אינה קיימת, ואילו הם מצידם הטיחו נגדי:

 

"אנחנו מאוד יעילים. הדרך היחידה שנותרה לנו היא השביתה", כך אמרו, "ואתם תהיו אחראים לתוצאות."

 

הארגון היציג של עובדי חברות הדלק ייצג גם את עובדי מסופי הדלק לסוגיו בחברת "פי-גלילות". השפעות שביתה במסופים עלולה להיות מורגשת, אם כי גם במקרה זה ניתן למתן את ההשפעה על ידי ניפוק מוצרי נפט ישירות מבתי הזיקוק ומהמסופים של חברת "שירות-נפט". כמו במקרה של ארגון הסוכנים ובעלי התחנות, גם במקרה של עובדי חברות הדלק, האיום בשביתה כוון נגד חברות הדלק. אולם מאחר שהממשלה היא שהסדירה את כל ההסכמים ולמעשה ניהלה את כל משק הדלק, היה ברור שכל האיומים כוונו נגדנו בדרישה שנחדל מהתוכניות להפעלת הרפורמה. בסופו של דבר עובדי חברות הדלק, ואתם עובדי המסופים, לא ממשו את איומיהם, בין היתר כי אלה ידעו היטב שניתן לנפק מוצרי נפט ישירות מבתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד, וכן לנפק חלק מהמוצרים מהמיתקנים של חברת "שירותי-נפט".

 

השביתה של תחנות התדלוק הציבוריות ולאחר מכן השביתה של מחלקי הגז, וכן איומי השביתה של עובדי חברות הדלק והמסופים, לוותה בלא מעט יחס מזלזל, עוקצנות והתנערות מאחריות מצד מנהלי החברות. כאילו אמרו:

 

"הוזהרתם על ידינו לפני שהתחלתם במהלך גרוע זה ואמרנו לכם לאן כל זה יוביל. עכשיו תאכלו את זה."

 

ההתמודדות עם החברות, העתירות לבג"ץ של החברות נגד מהלכי הרפורמה ונגד כניסתן של חברות חדשות לשוק, ניסוח הצווים וכל פרטי המעבר ממצב קיים למצב החדש, בחלקו המכריע חייב גם תיאום עם שר האוצר, לרבות בחתימה על צווים. שר האוצר היה משה ניסים שמטבעו היה חשדן. במקרה מסוים רציתי להחתים אותו על צו לפי חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים. הוא לא סמך על מילתי שהדבר מתואם עם שחל ודרש ששחל יאשר בכתב שהוא מסכים לנוסח הצו. שחל היה באותה עת בסיור בדרום אמריקה ולא היה קל להשיג קשר אתו, גם בגלל הפרש השעות. 

 

בסופם של כל ההכנות והמהלכים שנקטנו, וניסוח הצווים המחייבים, לרבות עתירה נוספת לבג"ץ של חברות הדלק נגד המשרד והעומדים בראשו בגין ההנחיות שפרסמנו לכניסתן לשוק של חברות דלק חדשות, הצווים המחייבים נחתמו ביום 8 באוגוסט 1988. החתימה קוימה בטקס צנוע, בהשתתפות שר האוצר ושר האנרגיה והתשתית, והרפורמה במשק הדלק יצאה לדרך.

משמאל לימין: השר משה ניסים; השר משה שחל; נתן ארד; דויד הגואל: בעת החתימה על הצווים להפעלת הרפורמה במשק הדלק, אוגוסט 1988

הרפורמה במשק הגז

לא פחות תוקפניים ותובעניים היו הגופים שפעלו במשק הגז. אזכיר כאן שמדובר בגז בוטאן-פרופאן המיוצר בבתי הזיקוק, ולא בגז טבעי (בעיקר מתאן) שמקורו בקידוחי גז. בדומה לסקטור הדלק, גם כאן המבנה היה אנכרוניסטי מכל בחינה. הובלת הגז לצרכנים נעשתה באמצעות מובילים, ולאלה היה ארגון יציג, מאוד מיליטנטי. תוך כדי עיסוק בנושא, לא קשה היה להבחין שעיקר העבודה באספקת הגז לצרכנים נעשית באמצעות המובילים, לא הסוכנים ולא חברות הגז. לפי גיל ודגמי המשאיות, באמצעותן חלקו גז לצרכנים, הבנו שפרנסה גדולה מעיסוק זה לא הייתה. היה גם ברור שאת השחיקה במרווחי השיווק חברות הגז יגלגלו לסוכנים, ואלה יגלגלו למובילים. לאחר כישלון ההידברות אתם, הכריזו המובילים על שביתה. בעזרת חברת "שירותי נפט" הקמנו ברחבי הארץ מרכזי חלוקה למכלי גז ביתיים. צרכנים היו באים למרכזי החלוקה עם מכל גז ריק ורוכשים מכל מלא. כך נשברה השביתה. באמצעות מובילים פרטיים, שאינם כפופים לארגון היציג, פתרנו גם את אספקת הגז לצרכנים בצובר.


איום נוסף שריחף עלינו היה מצד עובדי המיתקנים למילוי גז במכלים ביתיים. היו בארץ בסך הכל שלושה מיתקנים למילוי גז במכלים. השבתתם עלולה הייתה ליצור די מהר מחסור באספקת גז. בכדי לקדם איום זה קיבלנו החלטה לרכוש כמה אלפי מכלי גז ביתיים ולהקים מתקן מיוחד למילויים. את המכלים רכשנו בתורכיה ואת המתקן למילוים הקמנו בחלץ. היערכות זו, ללא ספק, מנעה השבתה של המתקנים למילוי גז במכלים ביתיים. לימים המכלים שרכשנו נמכרו לחברות הגז, ומתקן המילוי פורק ונמכר לאחת מחברות הגז החדשות שקמו לאחר הפעלת הרפורמה.

 

קיימנו דיונים מספר עם מנכ"לי חברות הגז, אתם הייתה שפה משותפת טובה יותר משהייתה עם מנהלי חברות הדלק. הסברנו לכל ארבעת המנהלים שהממשלה תמשיך לפי שעה לקבוע מחיר לגז בשער היציאה מבתי הזיקוק, מחיר שייגזר ממחירו בסחר בים התיכון. הממשלה גם תקבע מחיר גג לצרכן במכלים ולצרכן בצובר. מרווח השיווק שלהם יהיה בין שני מחירים אלה. במסגרת מרווח זה יהיה עליהם להפעיל את כל מערך השיווק: הזרמה, הובלה במכליות כביש, אחסון, מילוי מכלים וחלוקה לצרכנים. אין זה מעניינה של הממשלה כיצד הם עושים זאת. לא יהיה מבנה מחיר ולא תהיה חלוקת שוק. כל גורם שיוכיח לנו שיש בידו היכולת והאמצעים, יקבל מהממשלה אישור להיכנס ולהתחרות בחברות הקיימות. כאשר ניווכח שאכן מתקיימת תחרות בשוק, נבטל את המחיר המרבי לצרכן. כל התאגדות קרטליסטית בין החברות הקיימות והחדשות תיתבע על פי חוק ההגבלים העסקיים. ביקשנו ממנהלי חברות הגז שיחזרו אלינו עם הצעה כיצד לעבור מהמצב הקיים למצב החדש, כך שהמעבר יעבור בהסכמה וללא רעשים מיותרים. דומה היה שהם הבינו את המסר, אולם מאחר ששלוש מתוך ארבע חברות הגז היו בבעלות חברות הדלק, לא התפלאנו שההצעה שקיבלנו מהם כללה בתוכה מרכיב של חלוקת שוק והתחשבנות במסגרת קרן ההשוואה בין החברות. לא היה מנוס אלא להמשיך בתכנון ובביצוע הרפורמה במשק הגז, גם אם מנהלי החברות אינם משתפים פעולה.

 

כאן השר שחל הפעיל מהלך מבריק. מדי שנה, במסגרת הדיונים בממשלה ובכנסת על תקציב המדינה לשנה העוקבת, הממשלה מגישה לכנסת סדרה של חוקים שבאים לייעל את המשק ולתמוך בתקציב. מסגרת חוקים זו קבלה את הכינוי "חוק ההסדרים". שחל החליט להגיש את הפעלת הרפורמה במשק הגז במסגרת חוק ההסדרים, בצמוד לדיונים על תקציב המדינה לשנת 1988. הכנו את הצעת החוק ואת דברי ההסבר ואלה נכללו, באישור וועדת השרים לחקיקה, במסגרת חוק ההסדרים. שחל דרש ממני שאפגש עם כל אחד מחברי וועדת הכספים ואסביר לו את חשיבות הסעיף בחוק ההסדרים העוסק ברפורמה במשק הגז. הדיונים בסעיף הרפורמה במשק הגז, במסגרת חוק ההסדרים, התקיימו ברצף של כמה ישיבות, בהן השתתפו כמוזמנים גם מנהלי חברות הגז. אלה, ובעיקר מנכ"ל חברת "אמישראגז", רפאל פרדיס, המשיכו לטעון נגד הרפורמה וסכנותיה בהיבט של ביטחון האספקה ובהיבט הבטיחותי. אם החקיקה תאושר, כך אמר, במו ידי המחוקק נהרוס את משק הגז שמעולם לא ידע מחסור, והבטיח אספקה סדירה ובטיחותית גם למקומות הנידחים ביותר. חברי הכנסת בוועדת הכספים לא התרשמו מאיומים אלה ואישרו את הצעת החוק להנחה על שולחן הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. החוק עבר כסעיף בחוק ההסדרים לאותה שנה.

 

במקביל לפעולה שלנו במסגרת חוק ההסדרים, העברנו הצעת חוק בעניין הבטיחות במשק הגז. מאחר שידענו שהפעלת הרפורמה במשק הגז תמשוך למגזר זה שחקנים חדשים, ראינו חובה לעצמנו לעגן את כל הפעילות במשק זה בהוראות בטיחות קפדניות, שכן עיסוק בלתי אחראי בגז, הן במכלים והן בצובר, עלול להוליך לתאונות ולאסון. גם לאחר שאושר חוק ההסדרים לשנת 1988, ביודעין השהינו את הפעלת הרפורמה במשק הגז, וזאת בכדי לאפשר השלמת החקיקה שעניינה בטיחות בגז. מעוגנים היטב בחוק הבטיחות בגז, במסגרתו מינינו גם את ה"ממונה על הבטיחות בגז", יצאנו עם ההנחיות המפורטות להפעלת הרפורמה במשק הגז.

התוצאות מהפעלת הרפורמות במשק הדלק

ההישג המיידי מהפעלת הרפורמה היה בהטמעת השיטה שאימצנו, ושגובתה גם בצווים מתאימים, לקביעת המחירים המרביים למוצרי נפט. אלה הותאמו מדי שבועיים למחירי שוק המוצרים באגן הים התיכון (מחירי גנואה לה-וורה על פי פירסומי Platt's ). לראשונה בתולדות המדינה מחירי מוצרי הנפט, לפני מיסים, תאמו את המחירים בשוק הנפט באגן הים התיכון. שוב לא היינו נתונים ללחצים ממגזר זה או אחר להוזיל את מחירי המוצרים. בעבר, טרום עידן הרפורמה, הוזלה זו תמיד התאזנה בייקור מוצרים למגזר אחר. מגזר שהיה לו לובי חזק זכה בהוזלת מחירים. בדרך כלל ההוזלות התקזזו מול ההתייקרות של דלק למכוניות, סקטור שאין ולא היה לו לובי. כל זה, כאמור, בא על סיומו. וכמובן, "קרן ההשוואה למוצרי נפט" הפכה למיותרת ובוטלה.

 

הראשונים לקבל היתר מהמשרד לפעול כחברת דלק, ומאוחר יותר גם כחברת גז, הייתה קבוצת דנקנר, שהקימה את חברת "דור אנרגיה". "דור אנרגיה" החלה במסע לרכישת תחנות דלק קיימות, להקמת תחנות דלק חדשות, להכשיר תחנות פנימיות במושבים ובקיבוצים כתחנות לשירות כלל הציבור, ולשווק מוצרי נפט שונים (סולר ונפט) לצרכנים תעשייתיים ומסחריים הרוכשים מוצרים בצובר. במגזר של צרכנים אלה התפתחה תחרות מחירים בין החברה החדשה לבין החברות הוותיקות, לרווחתו ולתועלתו של הצרכן. תחרות זו התפתחה מיד עם הפעלת הרפורמה בחודש אוגוסט 1988. בפעם הראשונה בתולדות המדינה יכול היה אפילו צרכן של סולר לחימום מים ולהסקה בבית מגורים לבקש הצעות מכמה ספקים ולבחור את הזול מביניהם. הופעתן של תחנות דלק חדשות, אמנם לא מיידית ובפריסה מוגבלת, הכניסה את המערכת לתזזית. לראשונה ראינו תחנות תדלוק ציבוריות, אמנם בודדות, המציעות דלק לסוגיו בהנחה. ולא פחות חשוב, התחנות החדשות הציבו רף גבוה לגבי רמת השירות ללקוח, ניקיון התחנה וחדרי השירותים, ניקוי שמשות בזמן התדלוק, תשלום באמצעות כרטיס אשראי, שקודם להחלת הרפורמה לא היה מקובל, ועוד. הצבת הרף הגבוה לגבי רמת השירות בתחנות התדלוק הציבוריות החדשות חלחל לאט ובהתמדה גם אל חברות הדלק הוותיקות. רמת השירות החלה להשתפר ותוך שנים אחדות כל תחנות התדלוק החלו לכבד כרטיסי אשראי. עם זאת, כמעט שלא ראינו תחנת תדלוק שתמכור את הדלק במחיר מוזל, כדוגמת התחנות של "דור אנרגיה". הם המשיכו לדבוק במחיר המרבי שבפיקוח ממשלתי. אמנם החלו לחלק עיתונים והטבות למיניהן, אבל המשיכו לדבוק במחיר המרבי. מאחר ומרבית הציבור רואה את משק הדלק דרך פיית צינור הדלק בתחנות התדלוק, היעדר תחרות מחירים ברמה של תחנות הביאה עלינו ביקורת קשה בנוסח:

 

"שנים אתם מדברים, מתכננים ומתיימרים להיות חלוצי הרפורמות במשק, וראו מה יצא מזה? אפס גדול."

 

כמובן שאלה שטענו כך, ובתוכם עיתונאים וגם כמה חברי כנסת ושליחי ציבור אחרים, הוכיחו בורות בנעשה במשק. ניסינו לחזור ולהסביר שתחנות התדלוק מהוות לא יותר מחמישה עשר אחוזים ממשק הדלק כולו. השלכותיה של הרפורמה היא בעיקר על צרכני הצובר, ובהם הסקטורים היצרניים, ולכך יש תועלת רבה מבחינת המשק. הסברים אלה נפלו על אוזניים ערלות.

צרכני הדלק הגדולים (חברת החשמל, חברת "כימיקלים לישראל", התעשייה הפטרוכימית, מערכת הביטחון, חברת "אל-על") החלו לפרסם מכרזים בין חברות הדלק ולהתקשר עם הספק הזול ביותר. לצרכנים אלה נתנה האפשרות לפרסם מכרזים ולקבל הצעות גם מספקים בחוץ לארץ. לחברת החשמל, וכך גם לצרכנים גדולים אחרים, נפתחו הזדמנויות להתקשר עם ספק בחוץ לארץ לאספקת מזוט מסוג מסוים. ספק זה מספק את המזוט, או, לחלופין, סוגר עסקה עם בתי הזיקוק בארץ שיזקקו עבורו נפט גולמי שהוא ייבא. את המזוט הוא יספק לחברת החשמל ואת יתר המוצרים ימכור לחברות הדלק המקומיות. כך עובד השוק החופשי, כמובן ללא כל מעורבות של הממשלה. עסקה כמו זו שתוארה כאן ודומות לה לא היו אפשריות קודם להפעלת הרפורמה.

 

רכישות הנפט הגולמי בשוק החופשי (שוק הספוט) החלו להתבצע על ידי הגוף היחיד שאמור לבצע רכישות אלה, כלומר, בתי הזיקוק. כבר בשלבי תכנון הרפורמה טענתי שהנפט הגולמי הוא חומר הגלם שממנו בתי הזיקוק מייצרים את סל מוצרי הנפט. כל מפעל תעשייתי רוכש את גלמיו על פי תכניות הייצור והמכירות שלו במטרה להביא לאופטימום את אמצעי הייצור ולמקסם את רווחיו. גם החייט רוכש את הבדים לחליפות שהוא תופר מיצרן הבדים, על פי דרישות השוק. במה שונה מכך בית הזיקוק? מתן האפשרות לבתי הזיקוק לרכוש חלק מהנפט הגולמי בעצמם ועל פי שיקוליהם הוביל לאיזון טוב יותר של הייצור, כאשר בשלב התחלתי זה, כשבעים אחוזים מסל הנפט הגולמי המשיך להירכש בחוזים שנתיים ממקסיקו, נורבגיה ומצריים. במחצית שנת 1990, עוד לפני שפרשתי מהמשרד, החלטנו לצמצם את רכישות הנפט הגולמי ממקסיקו שהיה בעל איכות ירודה, מזהם, וגם יקר בגלל מרחקי ההובלה. במשך הזמן התבטלו גם החוזים עם נורבגיה ומצריים. במקטע זה הרפורמה פעלה להפליא: כל גורם יכול לייבא נפט גולמי, לזקק אותו בבתי הזיקוק, אם יעלה בידו לסגור אתם עסקת זיקוק, ואת המוצרים למכור לחברות שיווק הדלק, או לייצא. אם אותו גורם הוא חברת דלק, וותיקה או חדשה, יש באפשרותו למכור את המוצרים באמצעות צינורות השיווק שלו, כפי שהיה בעידן שקדם לרפורמה. ההבדל הוא בכך, שבעקבות החלת הרפורמה, הכל נעשה במסגרת עסקאות בין חברות מסחריות, ללא מעורבות ממשלתית.

 

פועל יוצא מיידי ממבנה חדש זה, למרות שהיה חלקי ולא הקיף את מלוא הפעילות של משק הדלק, הוביל להוזלה משמעותית במחירי מוצרי הנפט, בעיקר סולר, נפט ומזוט, לצרכנים הצורכים מוצריהם בצובר.

 

גם במשק הגז, חרף האיומים של מנהלי החברות, התפתחה בהדרגה תחרות בריאה שהובילה להתייעלות משק זה ולהוזלה משמעותית של המחירים לצרכן. בשוק הופיעו חברות חדשות, כך שלצרכן נפתחה האופציה לבחור בין ספקים. מהלך זה היה פשוט יותר לצרכני גז במכלים ביתיים; מורכב יותר לצרכני גז בצובר, שכן מכלי הגז בצובר, לעיתים תת-קרקעיים, שייכים לחברה המספקת. עם הזמן התגברו על מכשלות אלה ובמשק הגז התפתחה תחרות אמיתית שאפשרה למשרד האנרגיה להסיר את הפיקוח על המחירים.

 

במשך השנים שחלפו מאז הפעלת הרפורמה בחודש אוגוסט 1988 הוסרו הרבה מהמגבלות ומשק הדלק התקרב לפעולה בתנאים של שוק חופשי, ללא התערבות הממשלה. לא לגמרי. עד לראשית העשור השני של המאה ה-21 מתקיים פיקוח על מחירי מוצרי הנפט בשער היציאה מבתי הזיקוק, ומתקיים פיקוח על מחירי הבנזין 95 אוקטן בתחנות התדלוק הציבוריות. זה שנים שאני מחזיק בדעה שאין כל הצדקה לפיקוח זה על המחירים, לא בשער בתי הזיקוק ולא בתחנות התדלוק. צרכנים גדולים וחברות הדלק עצמן מייבאים מוצרי נפט בתחרות לבתי הזיקוק בהיקפים גדולים. תחרות עם מוצרים מיובאים מחייב את בז"ן למכור במחירים נמוכים ממחירי הייבוא. אם כך, לשם מה דרוש הפיקוח? 

 

בחודש נובמבר 2004 מלאו 20 שנה להצטרפותי למשרד האנרגיה. באחד הימים של חודש זה התקשרתי טלפונית עם משה שחל ואמרתי לו שבכל פעם שאני נוסע על כביש החוף ליד קיבוץ געש אני נזכר בו ובפעילות שלנו במשרד האנרגיה לפני שני עשורים. למה דווקא בסמוך לקיבוץ געש? כי בכביש הפנימי ממערב לכביש הראשי הוקמה לאחרונה תחנת דלק לתדלוק עצמי, כאשר הדלק בה נמכר בהנחה של 15 אגורות לליטר. בשעתו חלמנו על חברות דלק הפועלות בשוק תחרותי, המנצלות כל אמצעי אפשרי על מנת להתייעל ולכבוש נתחי שוק גדולים יותר. אחד האמצעים הוא תחנות לתדלוק עצמי, כמו זו שפועלת ליד קיבוץ געש. כאשר ביקרתי עם שמעון גלבוע באוסטריה ובצרפת בשנת 1985 ראיתי לראשונה תחנות לתדלוק עצמי ואמרתי לעצמי שיגיע היום וגם בארץ תפעלנה תחנות דומות. אמנם בפיגור רב, התחרות מחלחלת גם לרמה של תחנות התדלוק הציבוריות. משיוסר הפיקוח והממשלה תסתלק גם ממעט המעורבות שנותרה, המחירים של מוצרי הנפט, לפני מס, יתאזנו לפי חוקי ההיצע והביקוש בשוק, שהוא גם חשוף לגמרי לייבוא מתחרה.

 

Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7
Anchor 8
Anchor 9
Anchor 10

בקדנציה שקדמה לזו של השר משה שחל ושלי במשרד, כאשר השר היה יצחק מודעי, נעשו הניסיונות הראשונים לבצע שינויים מבניים במשק הדלק, במגמה להקטין את מעורבות הממשלה ולעודד תחרותיות. כמקובל בעבודת הממשלה, מודעי מינה וועדה אשר אמורה הייתה ללמוד ולהעריך את המצב ולגבש המלצות. לראשות הוועדה מודעי מינה את צבי דינשטיין, שהיה באותה עת איש עסקים פרטי. הוועדה סיימה עבודתה זמן לא רב לפני הבחירות של יולי 1984 ותום הקדנציה של מודעי במשרד. בראשית שנת 1985 הזמין צבי דינשטיין את עצמו לפגישה עם השר ואתי, אשר במהלכה הוא סקר בפנינו את העיוותים הקיימים במשק הדלק ומסר לנו עותק של דו"ח הוועדה שעמד בראשה. אני חייב לציין כאן שדינשטיין, בתפקידו כסגן שר האוצר וגם לאחר מכן כממונה על ענייני הנפט במשרד האוצר, המבנה של משק הדלק היה יציר כפיו. ייתכן שבאותם שנים הייתה הצדקה למבנה הריכוזי הנתון כל כולו לשליטת הממשלה. בפגישתו אתנו דינשטיין טען שחלו שינויים מפליגים בשוק הנפט העולמי ובמצבה הגיאופוליטי של המדינה. המבנה של משק הדלק אצלנו הוא אנאכרוניסטי לעילא, ולכן יש לבצע בו רפורמה מרחיקת לכת, עד הסתלקות מוחלטת ממעורבות המדינה במשק זה. 

לזכותו של דינשטיין ייאמר שהוא דבק ללא לאות בכורח לשנות את מדיניות הנפט של ישראל ובמסגרת זו לשנות את מבנה משק הדלק.

 

השר שחל הטיל עלי להיכנס לעובי הקורה, ללמוד את הנושא, ולהגיש לו המלצות אופרטיביות לגבי שינויים במדיניות הנפט של ישראל, וכן המלצות לגבי השינויים המבניים במשק הדלק. אזכיר כאן שהיקף המחזור הכספי של משק הדלק כולו באותה עת נאמד בכמה מיליארדי דולרים בשנה, והיווה כחמישה אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי.

עם השר שחל במשרד האנרגיה

Anchor 11

השר שחל מטיל עלי לעצב את השינויים המבניים במשק הדלק

משק הדלק, משק המושתת כולו על כיסוי עלויות

bottom of page