top of page

נתן ארד 

בראשית שנות השישים (של המאה ה-20) הרבו לעסוק בתחזיות פוטנציאל היצע המים של מדינת ישראל. פורסמו על כך עבודות סקר ומחקר, נערכו סימפוזיונים, שיתפו מומחים מחוץ לארץ והתחילו לתת את הדעת ל"יום שאחרי", אותו יום מר שפוטנציאל המים השפירים בארץ יגיע למיצוי מלא. התקיים וויכוח חריף בין אלה שגרסו שהנה מגיע היום בו יחסרו מים בברזים, הן לשתייה והן להשקייה חקלאית, ואחרים שגרסו שפוטנציאל המים רחוק ממיצוי מלא. המתכננים ערכו תחזיות של זמינות וצריכה של מים והגיעו למסקנה שהנה במחצית שנות ה-70 נימצא במחסור. כמובן שגישה זו הייתה שגויה בעליל, שכן ניהול ופיתוח משאבי המים של המדינה, כמשאב לאומי, חייב להיגזר משיקולים של היצע מכל המקורות (מי-תהום, ים-כינרת, מים מליחים, השבת מי ביוב עירוני ותעשייתי, מי שיטפונות בנחלים, התפלת מים מליחים, התפלת מי-ים) מול ביקוש למים באיכויות שונות (שפירים, מליחים, מושבים מטיהור ביוב עירוני) לכל השימושים (עירוני, תעשייתי, חקלאי). ומעבר לכך טמון גם פוטנציאל ניכר בפעולות שימור וחיסכון במים. תכנון משק המים על משתניו הרבים מהווה בעיה מורכבת, המחייבת שימוש בכלים מתקדמים ואלה היו חסרים בראשית שנות ה-60. ההתמודדות עם בעיות מחסור במשק המים והוויכוחים סביב סוגיה כה מרכזית בכלכלה הלאומית שוב הבליטו את היעדרו של גוף תכנון מרכזי סמכותי, העומד לביקורת ציבורית, שיהיה גם אחראי לתוצאות. במשך כל השנים, עד להרכבת הממשלה בשנת 1996, היה שר החקלאות השר הממונה על משק המים, וזה היווה מרשם בטוח לקבלת החלטות שאינן בהכרח מעוגנות בשיקולים אובייקטיבים של כלכלה לאומית.

 

בשנת 1963 מונה צבי צור (צ'רה) למנכ"ל בחברת "מקורות", לאחר שסיים שלוש שנים בתפקיד הרמטכ"ל השישי של צה"ל. צ'רה נכנס לעובי הקורה, למד את החומר, האזין למומחים השונים והגיע למסקנה שאכן חשוב להיערך ל"יום שאחרי", כלומר להיערך לעידן ההתפלה. אחת הפעולות הראשונות של צ'רה הייתה להקים ב"מקורות" יחידה שתתמחה בהתפלת מים ומינה אותי לעמוד בראשה. אכן, פוטנציאל היצע אינסופי, או, כמו שאמר לי פעם אחד ממתכנני המים העצמאיים בתל-אביב: 

 

"ראה, נתן, כמה מים בלתי מותפלים (הוא אמר זאת משום מה באנגלית undesalinated water) ) יש כאן בים התיכון"!

 

ממש באותם הימים, ראשית שנת 1964, לאחר שנים רבות של יחסים פושרים, החלו להתחמם היחסים בין ממשלת ישראל, בראשותו של לוי אשכול, והממשל האמריקאי בתקופת נשיאותו של לינדן ג'ונסון. מעבר לנושאים ביטחוניים התחילו לדון בפרויקטים משותפים. וכך, בביקור של אשכול בוושינגטון ולאחר מכן בחוותו של הנשיא בטקסס, בחודש יוני 1964, הוחלט על הקמת צוות משותף אמריקאי-ישראלי שיערוך סקר היתכנות טכנולוגי וכלכלי להקמת תשלובת של כור גרעיני ומתקני התפלת מי-ים בארץ. דובר על שני כורים גרעיניים שייצרו מאות מגהווטים של חשמל, וכן קיטור בלחץ נמוך שיוזן למתקן התפלה בתפוקה של למעלה ממאה מיליון מטרים מעוקבים של מים מותפלים בשנה. מאוד יומרני ואפילו דמיוני לממדיה של מדינת ישראל של אז. אולם עצם העובדה שנשיא אמריקאי היה מוכן לדון עם ממשלת ישראל על אפשרות של הקמת כור גרעיני ולו רק למטרות של ייצור חשמל, היווה שינוי חד במדיניות של ארצות-הברית כלפי ישראל. בנושא ההתחמשות הגרעינית של ישראל, הנשיא ג'ון קנדי, שנרצח בשלהי שנת 1963 ושהוחלף על ידי לינדן ג'ונסון, היה מאוד ביקורתי כלפי ישראל, ובשדריו לראש הממשלה אשכול היה גם נופך של איום.

 

במקביל לתפקידו כמנכ"ל "מקורות", צ'רה מונה על ידי ראש הממשלה לעמוד בראש פרויקט הגרעין-התפלה, בכפיפות למשרד ראש הממשלה. הוא בחר באדי שטרייפלר לעמוד בראש הצוות הישראלי שיעבוד יחד עם הצוות האמריקאי ומשרד התכנון, אשר ייבחר במסגרת מכרז על סקר ההיתכנות הטכנולוגית-כלכלית של הפרויקט הנדון. הצוות הישראלי הורכב מאנשי מים ("מקורות" ותה"ל), חשמל (חברת החשמל) ואנרגיה גרעינית (הוועדה לאנרגיה אטומית). אני הייתי חבר בצוות כנציג "מקורות" ומופקד על חלק מתקן ההתפלה בפרויקט הנדון. הצוות האמריקאי הורכב מאנשי מחלקת הפנים, אשר במסגרתו פעל משרד לענייני מים מלוחים והתפלה (Office of Saline Water – OSW), ואנשי הוועדה לאנרגיה אטומית האמריקאית. במחצית שנת 1964 פרסמה מחלקת הפנים האמריקאית מכרז בין משרדי תכנון אמריקאים לצורך הכנת סקר היתכנות טכנולוגית-כלכלית של הפרויקט המוצע, כאשר אחד התנאים במכרז היה שיש לשתף מהנדסים ישראליים במהלך הכנת הסקר. הוגשו כמה הצעות ממשרדי תכנון והוחל בתהליך הבחירה של החברה אשר תזכה. המצגות והדיונים עם חברות התכנון אשר הגישו הצעותיהן, וכך גם הדיונים הפנימיים של הצוותים הישראלים והאמריקאים, דיונים בהם נטלתי חלק, נערכו במשרדי מחלקת הפנים האמריקאית בוושינגטון והתמשכו, עם הפסקות, על פני כמה חודשים. לעיתים נדרש יותר ממפגש אחד עם חברה נתונה. לבסוף נבחרה ההצעה שהוגשה במשותף על ידי חברת Kaiser Engineering  מאוקלנד, קליפורניה, וחברת Catalytic Construction Company מפילדלפיה, פנסילבניה. המימון של הסקר, בסכום של כ-500,000 דולר, התחלק שווה בשווה בין שתי הממשלות.

אנרגיה גרעינית לייצור חשמל ולהתפלת מי-ים: סקר היתכנות

הדעה הרווחת בין אנשי אנרגיה ומים הייתה אז שאכן אנו עומדים על ספו של עידן ייצור חשמל מאנרגיה גרעינית בשילוב עם התפלת מי-ים, בהיקפים שיהוו תוספת משמעותית לפוטנציאל המים בעולם בכלל ובישראל בפרט. ראוי להזכיר כאן שגם בממדים אמריקאים נחשב פרויקט זה לגדול ממדים, מעבר לטכנולוגיה העכשווית, עתידני ומאוד יומרני. עצם העיסוק בו, ולו רק במסגרת של סקר כדאיות טכנולוגית-כלכלית, יצר הד משמעותי בקרב הקהילייה העולמית שעסקה בנושאי אנרגיה גרעינית והתפלת מי-ים. וכך, ביוזמת הנשיא, נערך בוושינגטון בשנת 1965 סימפוזיון בינלאומי בנושא התפלת מים, בו הצגתי את קווי המתאר של הפרויקט המשותף לאמריקאים ולנו. ראשית שנות ה-60 (של המאה ה-20) עמדה גם בסימן של אופוריה בקשר לאנרגיה גרעינית. פורסמו עבודות מחקר ותחזיות כלכליות, כמה מהן מבית מדרשו של פרופסור אלן ווינברג, שהיה אז המנהל של המעבדות הלאומיות לאנרגיה גרעינית באוק-רידג', טנסי, שבישרו את הסף של עידן חדש. בעידן חדש זה הזמינות של אנרגיה, שמקורה בכורים גרעיניים למטרות של ייצור חשמל ולהתפלת מים תהיה בלתי מוגבלת, ועלותה של אנרגיה זו תהיה נמוכה

עם צבי צור (צ'רה) ואדי שטרייפלר, 1965

באורח ניכר מאנרגיה שמקורה בדלק, גז טבעי או פחם. אם אכן כך, הרי העידן של אנרגיה בכמויות בלתי מוגבלות ובעלות נמוכה מבשר גם פתרון אולטימטיבי למחסור במים, שכן ניתן לנתב אנרגיה זולה זו להתפלת מי-ים. אכן תחזיות וורודות שרבים האמינו בהן והחלו להתוות לפיהן מדיניות פיתוח של משקי החשמל והמים. כפי שבפועל אירע, במרוצת עשור אחד התבררו תחזיות אלה כמופרכות, אם כי רבים המשיכו להאמין בהן. מהר התברר שאנרגיה המופקת מכורים גרעיניים אינה זולה כלל ועיקר אלא להפך, וגם זמינותה אינה בלתי מוגבלת.

 

הדו"ח הסופי בן שני כרכים עבי כרס ונספחים, הוגש לשתי הממשלות. כמקובל בסקרי היתכנות מסוג זה נותחו שלושה תסריטים עיקריים: גבוה, סביר ונמוך. בכל תסריט הוצגו מספר רב של תוצאות ובשורה האחרונה הוצגו ההשקעות, הוצאות תפעול, ועלות המים המיוצרים. על תוצאות אלה נערכו גם מבחני רגישות. כמובן שהדו"ח כלל פרק של מסקנות ופרק של המלצות. המסקנה העיקרית הייתה שהפרויקט המוצע מצוי בתחום ההיתכנות הטכנולוגית וההנדסית, למרות שפרויקט עם אפיונים אלה מעולם לא נבנה בשום מקום בעולם. ההמלצה שהופנתה לשתי הממשלות הייתה לתכנן ולהקים בארץ מתקן דו-תכליתי מונע על ידי כור גרעיני לייצור חשמל בהספק של כ-600 מגהווט ומי-ים מותפלים בתפוקה של כ-100 מליון מטרים מעוקבים בשנה. בשנות השישים האתר המועדף על ידי הוועדה לאנרגיה אטומית היה בחוף ניצנים. משהובהר שאתר זה פעיל מבחינה סייסמית החלו עבודות הכנה ופעולות רישוי באתר פנים ארצי בנגב.

 

הדו"ח כלל גם תחזית של לוח זמנים להקמתו של הפרויקט ותחשיב של עלות המים המותפלים, בהנחה שהחשמל שיופק יימכר לרשת החשמל הארצית במחיר זהה לעלות ייצור החשמל במערכת החשמל הקיימת. לפי התסריט הסביר, עלות המים ממתקן זה תהיה פחות מ-25 סנטים למטר מעוקב (בדולרים של מחצית שנות ה-60 של המאה ה-20). זאת בשעה שמתקנים שפעלו כבר אז במקומות שונים בעולם ובעיקר במפרץ הפרסי דיווחו על עלויות מים של הרבה מעל לדולר אחד למטר מעוקב. אם תתקבל החלטה על הקמת המפעל בשנת 1966 אפשר יהיה להשלימו על שנת 1973. היה גם וויכוח אם יש מקום להקמת מתקן חלוץ קטן וזול לצורך אימות הטכנולוגיה לפני שמתחייבים על מלוא ההשקעה במתקן עתיר השקעות עליו הומלץ בדו"ח המתכננים. אני תמכתי בהקמת מתקן חלוץ, שכמובן ידחה את הקמת המתקן השלם, וגרסתי שבמקרה הטוב לא נראה מים מותפלים לפני שנת 1980. כדרכי נימקתי את עמדתי וגם כתבתי על כך כמה תזכירים. עמדה זו שלי הציבה אותי באופוזיציה מול אלה, שרצו פעולה תכליתית ומיד. בדיעבד הסתבר שגם אני החטאתי. החלטות על הקמת מתקני התפלה בהיקף ארצי, כתוספת להיצע המים הטבעיים של המדינה, התקבלו לא בשנת 1980, כפי שאני חזיתי, אלא עשרים שנה מאוחר יותר, בשנת 2000, ולא במתקני ענק דו-תכליתיים לייצור חשמל ומים, ולא ממקור אנרגיה גרעינית, אלא בטכנולוגיה אחרת לגמרי, אוסמוזה הפוכה. בשנות ה-60 הטכנולוגיה של אוסמוזה הפוכה הייתה עדיין בחיתוליה, אם כי מהרבה בחינות הבטיחה יותר ממתקני התפלה המבוססים על אידוי ועיבוי מי-ים, שהייתה הטכנולוגיה המועדפת באותן שנים, ואשר עליה התבססה העבודה של חברות Kaiser ו Catalytic.

 

כאן המקום להזכיר שהצוות הישראלי שהייתי חבר בו כלל את גדעון לויטה שהוצב בצוות מטעם תה"ל. גדעון ואני עבדנו מול חברת Catalytic Construction בפילדלפיה. מול חברת Kaiser בקליפורניה ישב משה נלקן מחברת החשמל ורמי ארבל מטעם הוועדה לאנרגיה אטומית. בארץ כלל הצוות את יוסף (יוקה) אדר, עובד בכיר בוועדה לאנרגיה אטומית, ואת פינחס גליקשטרן, שסיים תואר שלישי בהנדסה גרעינית בטכניון בחיפה, שמאוחר יותר קלטתי ב"מקורות", ובשנת 1984 הצטרף אלי במשרד האנרגיה והתשתית בתפקיד מדען ראשי.

 

המשך הדיונים עם הממשל האמריקאי התמקדו על הקמת מתקן החלוץ לבחינת הטכנולוגיה של מתקני התפלה גדולים בשיטת האיוד. הדיונים נתמשכו בקצב זה או אחר עד לסיכום החיובי על המימון, ברובו אמריקאי, בשנת 1973. מתקן החלוץ, אשר מראש יועד לבחון כמה נתוני תכנון ומרכיבים של מתקן גדול, ולא כמתקן התפלה מסחרי לצורך ייצור מים. המתקן סופק על ידי חברת "הנדסת התפלה" הישראלית, על פי הטכנולוגיה המתקדמת ביותר של חברה זו, טכנולוגיה של זיקוק רב-שלבי (זר"ש), והוקם בחצרים של תחנת הכוח "אשכול" של חברת החשמל באשדוד. המתקן הוזן בקיטור מאחת הטורבינות של תחנת הכוח "אשכול א'", שהוכשרה באופן מיוחד לצורך כך. המתקן הופעל לתקופות קצרות במשך כשנתיים לצורך ניסויים ובחינת אותם פרטי תכנון ומרכיבים שדרשו בחינה. לאחר סיום ניסויים אלה המתקן הודמם. וכך הוא ניצב בחצר תחנת הכוח "אשכול" שנים רבות, עד שפורק בשנת 2004.

 

הן במישור התכנוני והן במישור הביצועי, גם אם הפרויקט שראשיתו במפגש בין הנשיא לינדן ג'ונסון וראש הממשלה לוי אשכול בשנת 1965, לא מומש, אלא בדמותו המצומצמת של מתקן חלוץ בחצרים של תחנת הכוח באשדוד, עצם העיסוק בנושא תרם רבות להאדרת הידע ולהכשרת מהנדסים בתחום. חברת "הנדסת התפלה", שראשיתה בשנות החמישים ושבמקורה יועדה לפתח את רעיונותיו ותוכניותיו של המהנדס אלכסנדר זרחין, רכשה במשך השנים ידע רב, לרבות במסגרת העיסוק במתקן החלוץ שסופק על ידה באשדוד. חברת "הנדסת התפלה" מוכרת היום בעולם כספק של מתקני התפלה בטכנולוגיות שונות. כך גם בחברת "מקורות" נוצר גרעין של מהנדסים שהתמחותם בהתפלת מים לקראת העידן בו ההתפלה תהיה מרכיב מרכזי בפיתוח משק המים של ישראל.

bottom of page